Nove diplomatske trzavice između Turske i EU u vezi Cipra i migracija

Turska je kritizirala zaključke sastanka koji se ovog tjedna održao između mediteranskih EU članica u Ateni, prenosi AA.

Turska je ovog tjednakritizirala južne zemlje članice EU zbog njihove politike prema istočno-mediteranskim pitanjima, posebno po pitanju Cipra i iregularnih migracija u regiji. U kratkom priopćenju, glasnogovornik turskog Ministarstva vanjskih poslova nazvao je dijelove deklaracije usvojene tijekom sastanka EU-a u Ateni “pristranima, bez vizije i nepovezanim sa stvarnošću, kao što je to bio slučaj i prethodnih godina”. Potpisnici bi trebali “odustati od svog jednostranog i pristranog stava” i prestati slijepo slijediti Grčku i upravu ciparskih Grka “pod izlikom solidarnosti”, dodao je glasnogovornik.

Ukor iz Ankare uslijedio je kao odgovor na sastanak grupe EUMED-a, skupine članica EU-a koje imaju izlaz na Sredozemno more. Ove se godine grupa proširila sa sedam na devet članova, nakon što su joj se pridružile Hrvatska i Slovenija, a grupa još uključuje Francusku, Grčku, Italiju, Maltu, Portugal i Španjolsku, kao i grčku vladu Cipra. Na sastanku ove godine osobno je prisustvovala predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Otok istočnog Sredozemlja podijeljen je na etnički grčki i turski sektor od 1970 -ih, u neriješenom teritorijalnom sporu koji je Grčku i Tursku snažno suprotstavio. Grčka Republika Cipar pristupila je članstvu u EU 2004. godine, dok sjeverni Cipar Turske ostaje nepriznat od strane bilo koje zemlje UN-a osim Turske. Deklaracija potpisana prošlog tjedna u Ateni pozvala je Tursku da “prihvati poziv [grčkog] Cipra za dijalog” o raznim pitanjima. Također je osudio “turske ilegalne radnje” u Varoshi, napuštenoj četvrti u gradu Famagusta koja služi kao žarište grčko-turskog sukoba na Cipru.

U vezi problema migracija, dokument je priznao da je uloga suradnje s “trećim zemljama [bila] ključna” za rješavanje tokova izbjeglica i trgovine ljudima. Također je istaknuta potreba “sprječavanja instrumentalizacije ljudske patnje radi postizanja političkih ciljeva” i “orkestriranih pokušaja neregularnih prijelaza”. Turska je optužena da je izbjeglice koje ugošćuje na svom teritoriju koristila kao sredstvo pregovaranja s EU-om, prijeteći bloku migrantskom krizom tijekom političkih sukoba. Ankara opravdava takve prijetnje zbog velikog financijskog opterećenja koje milijuni izbjeglice nameću njezinom gospodarstvu.

Komentari

komentar





You may also like