povlačenje talibani kabul

Nove eksplozije blizu aerodroma: Američka vojska je odlučila baš sada uništiti streljivo?

Sinoć su brojni mediji obavijestili da je blizu međunarodnog aerodroma u Kabula odjeknula još jedna, snažna eksplozija. Očekivano, prva sumnja je pala na još jedan teroristički napad nakon što su već odjeknule dvije ubojite eksplozije u blizini.

No, onda se događa zaokret. Talibanski glasnogovornik i ministar informiranja, Zabihulah Mudžahid, na svom Twitter profilu piše: “Danas su se eksplozije mogle čuti u večernjim satima u blizini zračne luke Kabul. Aktiviralo ih je američko vojno osoblje kako bi uništili dio svoje opreme. Stanovnici Kabula ne bi trebali biti zabrinuti”, napisao je on na Twitteru.

CNN je kasnije potvrdio ovo izvješće pozivajući se na glasnogovornika američkog Središnjeg zapovjedništva, bojnika američke vojske Johna Rigsbyja. Prema njegovim riječima, eksplozije su bile unaprijed planirane.

Indijski UNI tvrdi da se čulo “najmanje sedam” eksplozija koje su pripisane uništavanju streljiva. Dopisnik Al Jazeere iz Kabula, Rob McBride izvještava za jednu od “planiranih” eksplozija kako je zvučala kao “vrlo veliki udarac, veliki prasak”.

Ove nove, planirane eksplozije se događaju samo nekoliko sati nakon dvije koje su odnijele najmanje 108 života, događaju se u blizini napada i unatoč upozorenjima zapadnih službi da su mogući novi napadi. U najmanju ruku, riječ je o vrlo lošem tajmingu američke vojske.

Komentari

komentar
You may also like