Nove muke po EU: talijanski premijer podržao Trumpovu politiku

Tijekom sastanka s američkim predsjednikom u Bijeloj kući, talijanski premijer Conte pružio je potporu američkoj politici u samom središtu Europske unije.

Talijanski premijer Giuseppe Conte je nakon sinoćnjeg sastanka s predsjednikom SAD-a Donaldom Trumpom izjavio  kako podupire poglede američkog čelnika oko trgovine, migracija, sigurnosti i rashoda za obranu. Conte je kazao kako Italiju i SAD puno toga spaja i da su one „zemlje-blizanci“.

Talijanski premijer Trumpu pruža potporu kakva se rijetko može čuti od bilo kog europskog vođe, i često ponavlja njegovu populističku retoriku glede migrantske krize, potrebe poboljšanja odnosa s Rusijom i sl. (info: Bloomberg).

Trump Conteu pri tom ne ostaje dužan: on hvali borbu Italije s imigracijskim problemom i govori, kako bi i druge europske zemlje morale slijediti talijanski primjer.

SAD i Italija dogovorile su se uspostaviti koordinaciju u Sredozemnom moru glede borbe protiv terorizma i ilegalne imigracije. Osim toga, dvije su zemlje postigle kompromis o libijskom pitanju: i Trump i Conte, zbog različitih razloga, zainteresirani su za smanjenje utjecaja Francuske u tom dijelu regije i pronašli su uzajamno savezništvo, tvrdi Bloomberg.

Kamen spoticanja može postati trgovinski deficit SAD-a u odnosu na Italiju u iznosu od 31 milijarde dolara. Međutim, Trump računa kako će Rim postati vrlo bliski partner Washingtona unutar Europske unije, tako da je Trump krenuo u ustupke i po pitanju carina uvedenih na europske robe: za talijanske poljoprivrednike učinit će se iznimka. Conte je, zauzvrat, izjavio, kako razumije američku administraciju, koja želi „više pravednosti“ u trgovinskim odnosima.





Kompromis, za sada samo na riječima, čini se da su dvije zemlje postigle i u odnosu na pitanje proturuskih sankcija, neovisno o tome što mediji priopćavaju kako je Trump izrazio zabrinutost zbog prejake „proruske“ pozicije Conteovog zamjenika Mattea Salvinija. Conte mu je, međutim, oprezno odgovorio kako sankcije „ne treba ukinuti u nadolazeće dane“.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like