Prepirke SAD-a i Kine oko ispuštanja stakleničkih plinova

SAD će poslati John Kerry-ja u Šangaj kako bi “pripremio” Kinu prije novog sastanka o klimatskim promjenama, izvještava BBC. Naime, predsjednik Joe Biden skloniji je brinuti o klimatskim promjenama nego njegov prethodnik Trump. Jedan od prvih poslova koje je Biden učinio nakon zasjedanja u ovalni ured je bilo vraćanje SAD-a u Pariški sporazum nakon što je Trump izašao iz tog, u praksi, pravno neobvezujućeg sporazuma.

Da pokaže koliko je spreman za promjene ka smanjenju potrošnje fosilnih goriva, Biden je sazvao sastanak 20-22. travnja za 40 svjetskih vođa. Učinio je to prije svjetskog sastanka UN-a o klimatskim promjenama koji se održava u Glasgowu u studenom. No zašto Biden šalje poslanika u Kinu ako će za nekoliko dana ionako pregovarati o istoj temi, a za nekoliko mjeseci će to isto raditi pod pokroviteljstvom UN-a? Zbog toga što SAD i Kina imaju povijest međusobnog prebacivanja krivnje oko ove teme koja sliči političkom igrokazu, a lako je moguće da je to i jedina svrha ovih prepirki.

Ovaj put SAD poziva Kinu da prestane graditi termoelektrane na ugljen koje su i dalje velik izvor kineske energije. Kina, već standardno, odgovara SAD-u da šalje više novaca i tehnologija siromašnijim zemljama od kojih se očekuje izbjegnu raditi upravo ono što je omogućilo ekonomsku snagu Americi- troše fosilna goriva. Uz to, Kina traži od SAD-a ono što SAD traži od Kine: da srežu potrošnju neobnovljivih izvora energije.

Kina je iznijela cilj da do 2030. doživi vrhunac potrošnje fosilnih goriva nakon čega obećaju pad. Do 2060. tvrde da će ukinuti svu potrošnju takvih izvora energije. No, globalne emisije CO2 (i drugih stakleničkih plinova) svake godine rastu na globalnoj razini. Naslovnice će nam opet puniti nasmiješeni političari dok se rukuju na svjetskim sastancima baratajući nekim globalnim ciljevima i brojkama. Istovremeno, teško je zamisliti da će zemlje kao Indija, Brazil, Turska, Iran i mnoge afričke zemlje u bržem industrijskom razvoju (i koje tek to čeka) uskoro prijeći na vjetrenjače i solarne panele.

Komentari

komentar





You may also like