Nove promjene? Trumpov plan o povlačenju trećine vojnika iz Njemačke je “na čekanju”

Bidenova administracija stavila je “na čekanje” Trumpov plan povlačenja 12 tisuća američkih vojnika iz Njemačke, odnosno Bidenov tim pregledava taj plan.

General Tod Wolters, zapovjednik američkih snaga u Europi i glavni zapovjednik NATO-a za Europu, kazao je da je ministar obrane Lloyd Austin “u procesu provođenja vrlo, vrlo, detaljnog pregleda” plana, prenosi Politico.

“Prethodno planiranje, koje je bilo u tijeku za prethodnu inicijativu, zamrznuto je kako bi ministar obrane i ova administracija mogli provesti detaljan pregled svega što se dogodilo do trenutka kada je ministar Austin preuzeo dužnost”, kazao je Wolters novinarima.

Wolters je naznačio da ne zna što će Bidenova dministracija odlučiti o snazi američke vojske u EUropi.

Trumpova je administracija predstavila u ljeto 2020. plan o povlačenju 12 tisuća vojnika iz Njemačke, što je otprilike trećina američkih vojnika u najjačoj zemlji Europske unije, podsjeća Politico.

Od tih 12 tisuća polovica bi bila raspoređena u zemlje drugih europskih saveznika, a polovica bi se vratila u SAD. Planu su se protivili i demokratski i republikanski kongresmeni, a zakon o proračunu usvojen za 2021. zabranio je Pentagonu smanjenje američkih vojnika u Njemačkoj ispod 34.500 bez detaljne analize sigurnosnih posljedica.





Komentari

komentar

You may also like