Nove sankcije SAD-a protiv Rusije stupile na snagu

Nove američke sankcije protiv Rusije zbog „afere Skripalj“ stupile su na snagu 27. kolovoza, priopćeno je u Washingtonu.

U dokumentu objavljenom na web stranici Federalnog popisa SAD-a, priopćeno je, kako je State Department utvrdio da je Ruska Federacija uporabila kemijsko oružje kršeći međunarodno pravo ili letalno kemijsko oružje protiv svojih građana.

Time je Washington reagirao na optužbe Londona protiv Moskve u svezi trovanja oca i kćeri Skripalj, u Velikoj Britaniji, u ožujku ove godine.

Novi sankcijski paket obuhvaća zabranu bilo kakve američke pomoći Rusiji, osim humanitarne. Osim toga, State Department će prestati izdavati dozvole za izvoz američkog oružja i proizvoda dvostruke namjene ruskim državnim tvrtkama, osim izvoza nužnog za suradnju  u svemiru i svemirskih letova, a također i proizvoda nužnih za osiguranje letova civilnih zrakoplova.

Novim sankcijama predviđa se zaustavljanje kredita američke vlade i druge financijske pomoći. Rusiji se neće davati „krediti, kreditna jamstva ili druga financijska pomoć“ od strane bilo kojeg odjela, agencije ili drugih institucija, uključno i Izvozno-uvoznu banku SAD-a.

Drugi, još stroži paket sankcija protiv Rusije može startati u studenom, a on bi obuhvaćao i zabranu uvoza i izvoza roba. Da se to ne dogodi, SAD od Rusije traži „promjenu ponašanja“.





„Sada mi moramo provesti 90-odnevni monitoring, je li Rusija zaustavila kemijski program i pristala na zahtjeve međunarodnih inspektora“, izjavio je  savjetnik predsjednika za nacionalnu sigurnost John Bolton.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like