Nove vježbe koalicije QUAD i Francuske u Bengalskom zaljevu

Ne tako davno smo izvijestili o održanoj pomorskoj vježbi grupe zemalja-partnera, poznate i kao koalicija QUAD – koju čine Sjedinjene Države, Japan, Australija i Indija. Vježbe su bile održane u indijskim vodama istoimenog oceana, kao i u Arapskom moru, a imale su neskriveni protukineski karakter, što je i izazvalo žurnu osudu Pekinga (vidi poveznicu ispod teksta). Spomenutoj „četvorci“, uskoro bi se, u smislu održavanja vojnih vježbi, mogla priključiti i još jedna zemlja, ovoga puta iz Europske unije – Francuska.

Tako u nedjelju, 14. ožujka, japanski medij Yomiuri, pozivajući se na svoje izvore, navodi, kako bi se zajedničke vojne vježbe mornarica Japana, Indije, Australije, Sjedinjenih Država i Francuske mogle održati početkom travnja u Bengalskom zaljevu. U njima bi mogli sudjelovati razarači i podmornice koji su u službi tih pet država. Karakter vježbi usmjeren je na suzbijanje kineske aktivnosti u regiji, naglašava japanski medij.

Podsjećamo: početkom studenog prošle godine, u Indijskom oceanu održale su se vojne vježbe pod nazivom Malabar 2020 u kojima su sudjelovale vojske SAD-a, Japana, Australije i Indije. Radi se o novom savezništvu kroz tzv. koaliciju QUAD, (ne)formalno uspostavljenu kao protuteža rastu kineskog utjecaja u novoimenovanoj geopolitičkoj – Indo-tihooceanskoj regiji. To je bilo prvi put da je u, inače tradicionalno održavanim vježbama Malabar sudjelovala i Australija.

Zajedničke vojne vježbe SAD-a, Australije, Japana i Indije

 





 

 

 





Komentari

komentar

You may also like