Nove zemlje pristupaju Vijeću sigurnosti UN-a

Osim pet stalnih članica (Kina, Francuska, Rusija, UK i SAD), Vijeće sigurnosti UN-a već ima pet novih nestalnih članica, a to su Albanija, Brazil, Gabon, Gana i Ujedinjeni Arapski Emirati. Te države su službeno preuzele dužnost jučer nakon što su izabrane u lipnju.

Mandati Estonije, Nigera, Saint Vincenta i Grenadina, Tunisa i Vijetnama u Vijeću sigurnosti istekli su u petak. Albanija je prvi put u Vijeću, Brazil 11. put, Gabon i Gana treći put, a UAE prvi put. Mandat do kraja 2022., uz novoizabranih 5 nestalnih članica imaju i Indija, Kenija, Meksiko, Norveška i Irska.

Još više od 50 od 193 zemalja članica UN-a nikada nisu bile izabrane za nestalne članice Vijeća sigurnosti otkako je organizacija osnovana 1946. godine.

Svaka država članica Vijeća sigurnosti ima po jedan glas. U proceduralnim odlukama (one koje treba usvojiti da bi Vijeće sigurnosti uopće djelovalo), odluke su usvojene ako za njih glasuje devet od petnaest bilo kojih zemalja članica, kako stalnih, tako i nestalnih. Meritorne odluke usvajaju se ako za njih glasuje devet članova Vijeća sigurnosti među kojima pozitivno opredijeljenih za odluku mora biti svih pet stalnih članica, dakle niti jedna od stalne “petorke” ne smije uložiti veto.

Prema 31. članku Povelje UN-a, sastancima može nazočiti država nečlanica Vijeća kada se donose odluke koje se bitno tiču interesa te države. U tom slučaju zemlji je dozvoljena prisutnost na sastancima, ali nije dozvoljeno i glasovanje.

Komentari

komentar

You may also like