Novi akcijski plan strategije EU za Baltičku regiju

Povjerenica EU za koheziju i reforme, Elisa Ferreira najavila je novi akcijski plan strategije za Baltičku regiju (EUSBSR). “Pandemija koronavirusa pokazala je da je međunarodna suradnja važna za rješavanje prekograničnih problema i služi kao učinkovito sredstvo za ubrzani i zajednički oporavak, snažan gospodarski i socijalni razvoj”, kazala je EU političarka.

Ovaj novi plan težit će zelenoj i digitalnoj tranziciji, najbolje iskoristivši paket za oporavak #NextGenerationEU i usklađujući politike s UN-ovim ciljevima održivog razvoja.

Novi akcijski plan vodit će ulaganja u razdoblju programiranja kohezijske politike 2021. – 2027. i uključivat će mlade ljude u proces upravljanja. Također će uvesti pojednostavljeni sustav koordinacije i upravljanja, … uspostavljena je Strateška točka za Baltičko more koja koordinira izgradnju kapaciteta i razmjenu znanja te poboljšava komunikacijske kapacitete.

EUSBSR je prva EU makroregionalna strategija (MRS). Osnovan je 2009. godine s ciljem pružanja političke platforme za suradnju između zemalja u zoni Baltičkog mora i njegovog zaleđa. Prostire se od Laponije do sjevera Njemačke i u njemu živi oko 85 milijuna stanovnika. Uključujući u sebe 12 zemalja, EUSBSR je druga najveća i najraznolikija makrostrategija: čine je osam država članica EU (Danska, Estonija, Finska, Njemačka, Latvija, Litva, Poljska i Švedska) i četiri susjedne države (Bjelorusija, Island, Norveška i Rusija).

 

Komentari

komentar
You may also like