Novi američki „šamar“ Erdoganu: nema govora o povlačenju iz Manbija

Posljednjih tjedana turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i drugi visoki državni dužnosnici te zemlje, u više su navrata zahtijevali od Washingtona, ne samo prekid njegove vojne pomoći postrojbama sirijskih Kurda, već i povlačenje američkih specijalnih postrojbi iz djelova Sirije pod kurdskim nadzorom, prije svega u zoni grada Manbija, smještenog na sjevero-istoku regije Aleppo, zapadno od rijeke Eufrat, koji i nije bio kurdski već čisto arapski grad. Prije nego su ga kurdske snage u ljeto 2016. g. oslobodile od boraca „Islamske države“, Amerikanci su na visokim političkim i vojnim razinama jamčili Turskoj da će se Kurdi nakon oslobađanja Manbija povući iz toga grada, a što nikada nije učinjeno. Pokretanjem turske vojne operacije „Maslinova grana“ 20. siječnja u sirijskom krajnjem sjevero-zapadnom kantonu Afrin, pretežito naseljenom Kurdima, zahtjevi turskog državnog vrha prema Washingtonu za odlaskom američkih vojnika iz Manbija još su se više intenzivirali. Međutim, prošlog tjedna, usprkos prethodnog uvjeravanja američkog čelnika Donalda Trumpa u razgovoru s predsjednikom Erdoganom da će SAD prestati s naoružavanjem kurdskih snaga u Siriji, za Tursku je  stigao „hladni tuš“ kroz priopćenje Središnjeg zapovjedništva američkih snaga (CENTCOM) i Europskog zapovjedništva američkih snaga, da će Pentagon nastaviti s naoružavanjem postrojbi sirijskih Kurda jer se one bore protiv terorizma i pomažu stabilizaciji stanja na oslobođenim teritorijima, ali i također, da američke specijalne postrojbe i instruktori neće napustiti zonu grada Manbija. Turski državni vrh je u više navrata upozoravao Amerikance da će proširiti svoju vojnu operaciju i na taj grad i da pri tom, ukoliko se američki vojnici ne povuku, neće biti u stanju razlučiti njihove od kurdskih boraca.

Međutim, čini se kako Erdoganovi ultimatumi imaju sve slabiji učinak, o čemu svjedoči i današnja vijest, kojom Sjedinjene Države Turskoj iznova šalju jasan signal o nepostojanju nikakvih američkih planova koji bi išli u susret njihovom NATO savezniku tj. da se ne namjeravaju povući iz Manbija, koji se nalazi pod patronatom kurdskih postrojbi YPG. Podsjećamo, upravo snage YPG Ankara smatra neporednim ogrankom zabranjene Radničke stranke Kurdistana, i po tom je pitanju ona, zapravo, i u pravu. Turska smatra čitav vojni i politički vrh sirijskih Kurda teroristima.

Dakle, u srijedu, 7. veljače, grad Manbij je s incpekcijskom zadaćom posjetio zapovjednik koalicijskih snaga u Iraku i Siriji, američki general Paul E. Funk. Pri tom je jasno dao do znanja, kako američko zapovjedništvo u zoni provedbe protuterorističke operacije protiv „Islamske države“ ne namjerava napustiti sjevero-istok regije Aleppo, neovisno o zahtjevima turskog državnog vrha (info: agencija Associated Press).

„Mi smo ovdje, kako bismo jamčili dugoročni poraz „Islamske države“ u toj zoni“, izjavio je američki general.

Podsjećamo: turski predsjednik Erdogan je 6. siječnja optužio svog američkog kolegu Trumpa, kako SAD ne ispunjava obećanja glede povlačenja kurdskih snaga iz zone Manbija.

„Obama je obmanuo Tursku po pitanju kurdskih boraca u Manbiju. Na žalost, Trump nastavlja tim putom“, kazao je tada turski vođa, podsjetivši, kako mu je Trump obećao da Kurdi „ne mogu tamo ostati (u Manbiju) i da će se prebaciti istočno od Eufrata“. „On je priznao,  kako su istinski vlasnici Manbija Arapi. Ali to što je on obećao, nije ispunjeno“, kazao je turski vođa.
Američkih vojnika i časnika koji pomažu kurdskim postrojbama „Sirijske demokratske snage“ (SDF) na čitavom sjeveru Sirije, u kojima glavnu ulogu ima upravo YPG, ima oko 2 tisuće. Koliki je broj američkih vojnika u samom Manbiju nije poznato.

Predsjednik Erdogan je 26. siječnja najavio proširenje turske vojne operacije i na grad Manbij i dalje na istok uzduž sirijsko-turske granice, sve do granice s Irakom.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like