Novi američki udarac francuskoj vojnoj industriji: SAD ponudile brodove Grčkoj

Američko Državno tajništvo objavio je jučer da je odobrena potencijalna prodaja američkih višenamjenskih borbenih brodova Ateni što bi moglo dovesti u pitanje rujanski sporazum Francuske i Grčke o kupoprodaji fregata, piše France 24.

Američka Agencija za obrambeno-sigurnosnu suradnju priopćila je da je odobrila prodaju četiri višenamjenska borbena broda tvrtke Lockheed Martin, ugovor vrijedan 6,9 milijardi dolara, samo 10 tjedana nakon što je Atena potpisala memorandum o razumijevanju s Parizom o sličnom ugovoru za francuske ratne brodove. U memorandumu Francuske i Grčke, međutim, piše da dvije strane imaju rok do kraja ove godine da postignu konačni sporazum.

Da ovakav razvoj događaja bude još bolniji za Pariz, Macron je u rujnu, prilikom dogovaranja s Atenom rekao: “Europljani moraju izaći iz svoje naivnosti”, opisujući pakt s Grčkom kao dio dubljeg “strateškog partnerstva” između dviju nacija za obranu zajedničkih interesa na Sredozemnom moru.

Američka agencija je također odobrila Lockheedov program vrijedan 2,5 milijardi dolara za nadogradnju grčke fregate klase MEKO, uključujući dodavanje i nadogradnju sustava naoružanja i elektronike.

Priopćenje sugerira da bi se Francuska mogla suočiti s novom prijetnjom prodaji svoga oružja nakon što su SAD “otele” golem ugovor o prodaji podmornica Australiji u šokantnoj objavi 15. rujna koja je unazadila odnose Washingtona i Pariza.

Jučer smo pisali o tome da Australija odbacuje francuske helikoptere u zamjenu za američke Black Hawk.
Kad je Canberra odustala od višegodišnjeg sporazuma vrijednog milijarde eura o kupnji konvencionalnih francuskih podmornica i umjesto njih odlučila se za američka plovila na nuklearni pogon, Francuska je opozvala svoje veleposlanike u Sjedinjenim Državama i Australiji i označila taj potez kao “nož u leđa” saveznika.

Dva tjedna nakon toga grčki premijer Kiriakos Micotakis potpisao je memorandum o razumijevanju s predsjednikom Emmanuelom Macronom da se od Francuske kupi tri, a možda i četiri fregate. To se, čini se, ipak neće dogoditi.

Francuske brodove trebala bi graditi tvrtka Naval Group, a isporuka je previđena s početkom od 2024. godine. Višenamjenski borbeni brodovi (Multi-Mission Surface Combatant – MMSC) tvrtke Lockheed Martin su namijenjeni za djelovanje kako u priobalnom području tako i na otvorenom moru, opremljeni najmodernijim borbenim i komunikacijskim sustavima te protupodmorničkim helikopterom.

Komentari

komentar

You may also like