Novi australski premijer u Parizu; Francuska i Australija nastoje obnoviti odnose

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je novom australskom premijeru Anthonyju Albaneseu da se želi usredotočiti na budućnost dok dvije zemlje pokušavaju obnoviti odnose koji su ozbiljno narušeni nakon što je Canberra odustala od unosnog ugovora o kupnji podmornica s Parizom, izvještava Reuters.

Odnosi između nacija pogoršali su se u rujnu 2021. nakon što je Australija neočekivano objavila da će napustiti ugovor o kupnji podmornica od Francuske vrijedan milijarde dolara u korist novog ugovora sa SAD-om i Ujedinjenim kraljevstvom, poznatog kao Aukus. Prema sporazumu Aukus, Australija bi dobila flotu superiornih nuklearnih podmornica i tako negirala potrebu za francuskim podmornicama, piše Bloomberg.

Novinari su Macrona i Albanesea u Elizejskoj palači pitali treba li se Australija ispričati. “Nije odgovoran za ono što se dogodilo”, rekao je Macron. “Razgovarat ćemo o budućnosti, a ne o prošlosti”, dodao je.

Odluka Australije o raskidu unosnog ugovora razljutila je Pariz. Macron je bijesno reagirao. Povukao je francuskog veleposlanika iz Australije, optužio je tadašnjeg australskog premijera, konzervativca Scotta Morrisona, da laže, dok je francuski ministar vanjskih poslova rekao da je Canberra “zabila nož u leđa svom savezniku”. Morrisonova stranka izgubila je izbore u svibnju, a njegov nasljednik iz redova laburista obećao je obnoviti veze s Francuskom.

Albanese je u francuskoj predsjedničkoj palači zahvalio Macronu na srdačnoj dobrodošlici i čini se da je aludirao na spor. “Povjerenje, poštovanje i poštenje su važni”, rekao je.

Francuska, čijih milijun građana živi na teritorijima koji se protežu preko Indijskog i Tihog oceana i ima 8000 vojnika stacioniranih ondje, učinila je Australiju kamenom temeljcem svoje indo-pacifičke strategije za suzbijanje uspona Kine.
 

Australija će kroz novi vojni pakt napraviti 8 “stealth” podmornica na nuklearni pogon

Komentari

komentar

You may also like