Novi Boeingov stealth dron “ATS” uspješan u letnim testovima

Boeing je objavio da je njihov projekt bespilotnog zrakoplova nazvanog “Loyal Wingman” postigao značajnu prekretnicu u razvoju, prenosi Defence Blog.

Prema priopćenju tvrtke, australski odjel Boeinga proširio je svoj program testiranja leta Boeing-ovog “Airpower Teaming System” (ATS) nazvanog i “Loyal Wingman”. Dva bespilotna zrakoplova nedavno su uspješno završili odvojene letove u kompleksu Woomera Range. Testovi su bili uspješni i dokazuju poboljšanje karakteristika letjelice, tvrde iz tvrtke.

Boeing ovaj stealth dron/zrakoplov razvija u suradnji s Kraljevskim australskim ratnim zrakoplovstvom (RAAF) i još čak 35 tvrtki. “Tako je uzbudljivo vidjeti dva ova zrakoplova u zraku i vidjeti da nastavljaju briljirati u programu testiranja leta”, rekao je vicemaršal Cath Roberts, voditelj RAAF-ovog odjela za zračne snage. “Ovi zrakoplovi značajnu otvaraju sposobnost agilnosti naših zračnih snaga, posebno sa značajkama kao što je rekonfigurabilni nos. Trenutno smo angažirani oko povećanja nosivosti ATS-a”.

Tijekom misija testiranja leta, timovi su prikupljali podatke o performansama zrakoplova koji će se koristiti za usavršavanje projekta. ATS dron bi trebao biti pionir u korištenju umjetne inteligencije (AI), a sa stealth sposobnostima bit će uvelike zaštićen od radarskog otkrivanja. Glavna namjena drona, što mu sugerira i ime, jest da bude pratnja borbenim zrakoplovima kojima upravljaju piloti, prije svega F35A, F/A-18F i E-7A. Ipak, bit će sposobni i za samostalne misije, posebice u formacijama. Iako još nema mnogo podataka, špekulira se o dometu leta od 3700 km. Dužina bespilotnog zrakoplova je 11.7 m.

“Toliko nas već dugo radi na postizanju ovih prekretnica i želim svima zahvaliti na njihovom trudu. Biti prvi nikad nije lako.  Toliko je bilo nepoznanica oko letjelice, toliko prepreka za preskočiti. Ovo je posebno slučaj za Loyal Wingman koji je prvak u integraciji autonomnih sustava i umjetne inteligencije za stvaranje pametnih timova čovjeka i stroja”, tvrdi Roberts iz australskih zračnih snaga.

Komentari

komentar





You may also like