Novi detalji o oborenim letećim objektima otvaraju još više pitanja

Glasnogovornik Bijele kuće otkrio je još detalja o tri oborena leteća objekta iznad Sjeverne Amerike usred sve brojnijih pitanja i rastućih napetosti s Kinom.

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby također je branio odluku da se obore neidentificirani objekti, unatoč tome što ima malo informacija o njima. Ovog puta je američka vojska reagirala višestruku brže nego što je to bio slučaj s kineskim balonom. Kirby tvrdi da oboreni objekti nemaju komunikacijske mogućnosti, da ne prenose informacije i da “nije bilo razloga za sumnju” da se koriste za nadzor. Ipak, priznaje, još ne znaju što su zapravo leteći objekti i koja je njihova namjena. Kirby je rekao je da se čini kao da objekti, koji su letjeli na nižoj visini od prvog kineskog špijunskog balona oborenog prije više od tjedan dana, nisu predstavljali izravnu vojnu prijetnju, ali su bili opasnost za civilne avione na toj visini, prenosi AP.

“Zovemo ih objekti, a ne baloni, s razlogom”, general američkih zračnih snaga Glen VanHerck, načelnik Sjevernoameričkog zapovjedništva zračno- svemirske obrane (NORAD).

Više je dužnosnika reklo da se vjeruje da su objekti oboreni na Aljasci i iznad Kanade nosili teret. Evo što je do sada američka vlada objavila:

Objekt uz obalu sjeverne Aljaske: Opisan je kao metalni objekt koji se razbio u nekoliko dijelova kada je udario u morski led. To sugerira da je možda imao neku unutarnju strukturu.

Iznad jezera Huron: CNN je u nedjelju izvijestio da je najnoviji objekt oboren iznad jezera Huron bio “osmerokutnog” oblika sa žicama koje su visile s njega i bez vidljivog tereta, prema višem službeniku uprave. Putovao je na 6000 metara kada je oboren, rekao je Pentagon u nedjelju.





Iznad sjeverne Kanade: Objekt oboren iznad teritorija Yukona u Kanadi izgledao je kao balon s metalnim teretom koji je visio ispod, prema dužnosnicima. Objekt je također putovao na 12 000 metara visine, rekla je u subotu kanadska ministrica obrane Anita Anand. Zatim je opisala objekt kao “cilindrični objekt” manji od kineskog nadzornog balona koji je tjedan dana ranije oboren blizu obale Južne Karoline.

Dok je Peking priznao da je vlasnik oborenog balona (za kojeg tvrde da je znanstveni i da je zalutao), ne zna se još službeno iz koje države su tri zadnje oborena objekta. Dapače, Zapovjednik Sjevernog zapovjedništva zračnih snaga je izričito naglasio da objekte zasad nije moguće pripisati nekoj državi i da se treba suzdržavati od takvih pokušaja. Unatoč tome, glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre je rekla kao “nema naznaka da bi oboreni objekti mogli biti izvanzemaljskog porijekla“, prenosi CNN. 

Kirby je još naveo kako su se objekti “kretali prema prevladavajućim vjetrovima” jer nisu imali vlastiti pogon, a vojska ih je pratila dok su se kretali od zapada prema istoku iznad zračnog prostora Sjeverne Amerike. Na pitanje zašto je iznenada otkriven niz misterioznih letećih objekata, Kirby je rekao da bi jedan od razloga moglo biti poboljšana radarska detekcija. “Zbog nedavnog upada u naš zračni prostor Sjedinjene Države i Kanada kroz NORAD (Sjevernoameričko zračno-svemirsko zapovjedništvo) pomnije su ispitivale taj zračni prostor što je uključivalo i detaljniju radarsku detekciju”, tvrdi.





Komentari

komentar

You may also like