kakhovka kahovka

Sve više dokaza da je ruska vojska minirala branu: Izjave stučnjaka, presreteni pozivi, seizmička aktivnost

Ukrajinska sigurnosna služba tvrdi da je  presrela telefonski poziv koji dokazuje da je ruska diverzantska skupina digla u zrak branu Kahovka. Služba sigurnosti Ukrajine (SBU) objavila je krati audio zapis na svom Telegram kanalu u kojemu dva čovjek na ruskom jeziku razgovaraju o brani. “Oni [Ukrajinci] je nisu napali. To je bila naša diverzantska grupa”, rekao je jedan od muškaraca, kojeg je SBU opisao kao ruskog vojnika. “Htjeli su, kao, preplašiti ljude tom branom. Nije išlo po planu, a napravili smo više štete od onog što planirali”. Ukrajinski SBU nije ponudio nikakve dodatne detalje razgovora, prenosi Al Jazeera.

Jesu li ovi pozivi autentični teško je znati. No, sve više stručnjaka za statiku i brane u brojnim medijima tvrde da je gotovo nemoguće srušiti takvu branu samo gađanjem iste. Tvrde da je za rušenje potrebno postaviti nekoliko stotina kilograma eksploziva na točno određena mjesta unutar brane i da je jedino ruska strana imala pristup brani da to i učini. Teza Moskva je ta da je ukrajinska vojska gađala branu. Na ruskoj državnom agenciji TASS u više navrata su pisali da je ukrajinska vojska to vjerojatno učinila raketnim sustavom Olha (Vilkha). No, riječ je o malo moderniziranoj verziji BM-30 Smerč-a koja je prilično neprecizna, a bojeva glava je, u najvećoj varijanti 250 kg.

Igor Sirota, čelnik ukrajinskog Ukrhidroenergo, rekao je: “Raketni udar ne bi prouzročio takvo razaranje jer je ova elektrana izgrađena da izdrži atomsku bombu.” Dodao je: “Jasno je: čula se eksplozija iz unutrašnjosti postaje i stanica se prepolovila”.

“Bit ćete ograničeni u tome koliko bojeva glava može nositi”, rekao je Nick Glumac, profesor strojarstva i stručnjak za eksplozive na Sveučilištu Illinois. “Čak ni izravan pogodak vjerojatno neće uništiti branu. Rušenje zahtijeva značajnu količinu energije”, rekao je. “Razmislite o silama koje djeluju na strukturu – one su ogromne. Imate pritisak vode, koji je ogroman”, tvrdi za The New York Times.

Kijev je ranije već dva puta izvještavao o tome da su Rusi minirali branu. Osim toga, ruska strana je u ovom ratu već koristila rušenja brana (npr. na obližnjoj rijeci Ingulec). No, brana Kahovka je i bila oštećena prethodnima napadima, a barem jedan takav napad od ukrajinske strane je priznao ukrajinski general krajem prošle godine u intervjuu za The Washington Post. Tvrdi da su branu “probno” pogodili tri puta američkim HIMARS sustavom.

Ipak, čini se da je prvotna izjava Zelenskog da je brana uništena točno u 2:50 ruskim miniranjem samo djelomično točna jer satelitske snimke dokazuju da je brana bila oštećena već dan ranije u podne. O tome smo pisali ovdje.





Seizmički signali zabilježeni u Bukovini, Rumunjska, 620 km udaljenoj od Nove Kahovke, pokazuju da se eksplozija dogodila u 2:54 u utorak. Norsar, norveška seizmička agencija koja je analizirala signale, kaže da se vrijeme i mjesto podudaraju s urušavanjem brane. Nadalje, samo je vrlo velika količina eksploziva mogla proizvesti signal otkriven preko 600 km dalje, tvrdi stručnjak Paul Adams za BBC.

Satelitske snimke uništene brane osporavaju izvješća i otvaraju nova pitanja





Komentari

komentar

You may also like