Novi fingirani zračni napad SAD-a na Rusiju: sada i iz smjera Arktika

Prije nekoliko dana prenijeli smo informaciju američkog zapovjedništva za Europu (EUCOM) o vježbama američkih bombardera B-1 Lancer u akvatoriju Crnog mora, u blizini poluotoka Krim, kada su uvježbavani napadi suvremenim krstarećim raketama AGM-158C LRASM, namjenjenim uništavanju krupnih ciljeva u grupacijama neprijateljskih brodova u uvjetima elektroničkog ratovanja (vidi poveznicu ispod teksta).

Međutim, Sjedinjene Države na tome nisu stale. Štoviše, navedeno američko zapovjedništvo – EUCOM, potvrdilo je vijest o strateškoj misiji svojih bombaredera B-52-H Stratofortress u čitavoj Europi i Arktiku, koja je izvedena 3. lipnja. Zrakoplovi su izvršili zadaću uvjetnog izvođenja napada krstarećim raketama u zračnom prostoru iznad Sjevernog ledenog oceana i Laptevskog mora (smještenog između obala Sibira, otočja Severnaja Zemlja i Novosibirskih otoka). Američko zapovjedništvo za Europu naglasilo je kako Ministarstvo obrane SAD-a surađuje s arktičkim državama, vladinim organizacijama i privatnim partnerima oko osiguranja sigurnosti i stabilnosti u Arktiku.

Zapovjednik zračnih snaga SAD-a u Europi i Africi general Jeffrey Harrigian izjavio je slijedeće: „Arktik je strateška regija s rastućom geopolitičkom i globalnom važnošću, i ove misije grupacija bombardera demonstriraju privrženost našim partnerima i saveznicima, a također i našu sposobnost odvraćanja, osiguranja i zaštite jedni drugih.“ Kazao je kako je „integracija naših bombardera u Europi i Arktiku ključ prema učvršćenju regionalne sigurnosti“.

Možda s američke strane to tako i izgleda, ali je teško vjerovati kako će se s takvom konstatacijom složiti i Rusi, kojima se sigurno previše ne sviđa da im američki strateški bombarderi lete u blizini njihovih granica i to sa sviju strana. Rijetko bi koja država, i puno manje veličine i snage od Rusije, spokojno promatrala strane zrakoplove oko svojih granica i pritom ništa ne poduzimala s ciljem zaštite. Dakle, logika kako su ovakve „vojne igre“ „ključ učvršćenja regionalne sigurnosti“ je balgo rečeno čudna s obzirom kako ona rezultira isključivo povećanjem vojne aktivnosti suprotne strane s ciljem neutralizacije opasnosti po svoju sigurnost (a kao opasnost, i nikako drukčije, Rusija takve američke misije i shvaća).

A ta opasnost ni u kom slučaju nije mala: u spomenutoj misiji EUCOMA-a na Arktiku sudjelovala su 4 strateška bombardera B-52H petog bombarderskog krila sa sjedištem u bazi „Minot“ u Sjevernoj Dakoti, zračni tankeri KC-135 iz 100. zrakoplovnog logističkog krila u britanskoj bazi „Mildenhall“ i 168. zračnog logističkog krila američke zrakoplovne baze „Eielson“ na Aljasci, koji su strateškim bombarderima omogućili izvršenje kružnog preleta sa spomenute baze „Minot“ u Sjevernoj Dakoti.

Slika 1: američki strateški bombarderi B-52 Stratofortresses na bazi Guam, na Tihom oceanu

Osim njih, strateške bombardere pratili su norveški lovački zrakoplovi F-16 i F-35 (potonji je američki zrakoplov 5. generacije u čijoj proizvodnji sudjeluju i brojne zemlje iz NATO saveza).





A da Rusiji nije svejedno i da one ne gleda blagonaklono na ovo što se događa, svjedoči i činjenica da su tamošnji mediji (a to sigurno nisu učinili suprotno stavu vojnog i političkog vrha te zemlje) priopćili o „provokativnim“ potezima Sjedinjenih Država na ruskim granicama po svim smjerovima. Tako navode, da su strateški bombarderi SAD-a B-52H u srijedu, 3. lipnja, uvježbavali uništavanje  vojne infrastrukture Ruske vojske za posebne namjene, razmještene u Sibiru i iza Urala, kao i glavne baze ruske Sjeverne flote koje se nalaze na arhipelagu Zemlja Franje Josipa i poluotoku Kola smještenom na krajnjem sjeverozapadu Rusije.

Ali gore navedeno nikako nije i sve. U drugoj polovici svibnja, u zračnom prostoru blizu ruskih granica na Dalekom istoku izvršeni su letovi američkih bombardera B-1B Lancer (na naslovnoj slici). Tako je 21. svibnja Indo-Tihooceansko zapovjedništvo američke vojske priopćilo kako je bombarder B-1B iz sastava 9. ekspedicijske bombarderske eskadrile završio s 24-verosatnim letom, a letio je nad Ohotskim morem koje je ujedno i vrlo aktivna zona djelovanja ruske Tihooceanske flote. Japanski mediji let američkih zrakoplova u zračnom prostoru iznad Ohotskog mora nazvali su do sada neviđenim korakom i „najvećom provokacijom“ za posljednje vrijeme, jer ta morska zona predstavlja važnu poziciju za ruske atomske podmornice.

Američki bombarderi pred Krimom trenirali napade krstarećim raketama





 

 

 

Komentari

komentar

You may also like