Novi front na sjeveru Sirije: počele borbe između proturskih organizacija i sirijskih Kurda

Ono na što je Geopolitika.News posljednjih tjedana ukazivala kao na realnu mogućnost počelo se ostvarivati. Riječ je o otvorenom vojnom sukobu između Ankari odanih sirijskih oporbenih snaga i postrojbi tamošnjih Kurda unutar „Snaga narodne zaštite“ (YPG), u pograničnom, sjevero-zapadnom dijelu regije Aleppo, u koji se sve češće i sve snažnije uključuju i regularne turske oružane snage.

Radi se o teritorijalnom „džepu“ sirijskih Kurda u zoni grada Afrina, koji ima tendenciju spajanja sa slobodnim kurdskim teritorijem od grada Manbija i dalje istočno od rijeke Eufrat, a na što je turski državni vrh više puta ukazivao kao na potpuno neprihvatljivo jer bi omogućilo teritorijalni kontinuitet sirijskih Kurda uzduž čitave sirijsko-turske granice. Osim toga, Ankara navodi kako zapadno od rijeke Eufrat Kurdi čak niti nemaju većinu u odnosu na ostalo arapsko i turkmensko stanovništvo, a što je de facto istina, neovisno o (ne)simpatijama promatrača prema jednoj ili drugoj strani.

Ali vratimo se današnjim vijestima. Televizija Al Jazeera je iz turskog grada Gaziantepa (smještenog u blizini jugo-zapadnog dijela tursko-sirijske granice) u utorak izvjestila o vojnoj eskalaciji između boraca „Slobodne sirijske vojske“ i  kurdskih snaga YPG, koja može dovesti do otvaranja novog fronta na sjeveru Sirije. Stvar je posebno delikatna s obzirom na to da obje strane imaju potporu Sjedinjenih Američkih Država, navodi Al Jazeera. One se sada međusobno optužuju za eskalaciju sukoba u zoni grada Afrina, na sjevero-zapadu regije Aleppo. Zapovjedništvo YPG nazvalo je razmještaj turske vojske na položaje koje su ranije nadzirale snage YPG „objavom rata“.

Ruski izvori također s pozornošću prate stanje u tom dijelu Sirije, s obzirom da je i manji broj ruskih vojnih policajaca  razmješten u tom području, upravo radi sprječavanja izbijanja ozbiljnijih sukoba između kurdskih i (pro)turskih snaga. Geopolitika.News je u jučerašnjem tjednom pregledu vojnog stanja u Siriji navela i slijedeće: „Arapski mediji priopćili su kako je 13.7. na sjever regije Aleppo došla ruska vojna delegacija, koja je od zapovjednika kurdskih  snaga tražila izvlačenje njihovih postrojbi iz pet gradova u zoni Afrina, kako ne bi provocirali tursku vojsku s druge strane sirijsko-turske granice. Neovisno o tome, 15. srpnja obnovljeni su sukobi u toj zoni, kada je ubijeno nekoliko boraca proturskih sirijskih oporbenih snaga.“

Samo dva dana kasnije, 17. srpnja, borci proturskih snaga iz sirijske oporbene vojne organizacije „Sjeverna oluja“, uz potporu turskog topništva, počeli su istodobni napad iz dva smjera na sjevero-zapadu regije Aleppo. Kurdske položaje zasuli su snažnim raketnim i topničkim udarima u zoni sela Ain Dakna nedaleko od helikopterske baze „Ming“, i na brdu Bersaya, sjevero-zapadno od grada Aazaz.

Do jutra su proturske snage slomile kurdski otpor i zauzele Ain Daknu. YPG je izgubio nekoliko boraca i bio primoran na povlačenje.





Ali nakon proteka svega četiri sata Kurdi su se uspjeli pregrupirati i izvršiti protunapad na to naselje i iznova ga staviti pod svoj nadzor, pričemu je poginulo 20-ak islamista, desetak ih je ranjeno, a dvojica su zarobljena.

Međutim i pored uspješnog protunapada, stanje po snage sirijskih Kurda tamo nikako nije povoljno. Njihova obrambena linija između Ain Dakana i Jibrina koja je zauzeta od strane protivnika, i dalje je ostala pod nadzorom proturskih snaga.

Ovaj napad proturskih snaga unutar sirijske oporbe ukazuje o namjeri turske vlade i vojnog zapovjedništva za zauzimanje zračne baze „Ming“. To potvrđuju i izvješća lokalnih izvora koja govore o povećanju koncentracije turske vojne tehnike u gradovima Jibrinu i Aazazu, što vjerojatno znači i nastavak napada na kurdske postrojbe u tom dijelu regije Aleppo, koji se od prošlog tjedna izvode gotovo svakodnevno.





U tom smislu bit će zanimljivo pratiti reakciju zapovjedništva kurdskih snaga YPG koje se upravo bore za oslobođenje grada Rakke na sjevero-istoku Sirije od snaga „Islamske države“, u čemu im otvoreno pomoć pružaju američke i ostale zračne snage međunarodne koalicije. Zapovjedništvo YPG već je ranije upozoravalo Pentagon kako neće dopustiti turske napade na svoju subraću na sjeveru regije Aleppo i da je u tom smislu spremno prebaciti svoje snage iz zone Rakke na taj prostor. Podsjećamo, kurdski vojnici iz YPG čine većinu unutar „Sirijskih demokratskih snaga“ koje provode operaciju oslobođenja Rakke, iako taj grad ima izrazito većinsko arapsko stanovništvo. Kurdi su upravo zbog te činjenice dugo oklijevali sa svojim sudjelovanjem u toj vojnoj operaciji, a i inače su postojano najavljivali kako ih oslobađanje bilo kojih teritorija na kojima ne žive Kurdi ne interesira. Međutim, bez kurdskog sudjelovanja operacija oslobađanja Rakke ne bi mogla biti uspješno završena i Amerikanci su im zbog toga obećali različite ustupke, uglavnom „iza zatvorenih vrata“ (uključno i najnovije isporuke američkog naoružanja), što je često izluđivalo službenu Ankaru, koja, kao NATO saveznica SAD-a kurdske postrojbe YPG smatra terorističkim snagama i sirijskim ogrankom zabranjene Radničke stranke Kurdistana.

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like