Novi gaf Bidenove glasnogovornice: novinari ne znaju bil’ se smijali ili plakali

Već odavno po gafovima čuvena trenutačna glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki je na dan ranije održanoj medijskoj konferenciji, opet, blago rečeno, „uzbunila duhove“ i nespretno reagirala na obično novinarsko pitanje. Naime, zbunila se kada ju je jedan od novinara upitao, je li predsjednik Joe Biden donio bilo kakve odluke o američkim svemirskim snagama, uspostavljenim 2019. godine – dakle, u vrijeme administracije Donalda Trumpa. O nespretnom odgovoru glasnogovornice Psaki izvijestio je i medij Politico uz priloženi video.

“Wow. Svemirske snage. Ovo je moderan zrakoplov”, rekla je glasnogovornica. Medij pretpostavlja kako je Psaki pomiješala američke svemirske snage, kao sastavnicu ukupnih oružanih snaga te zemlje, s Air Force One – predsjedničkim zrakoplovom, o čijoj je shemi boja bila riječ u jednom od prethodnih pitanja. Psaki je dodala i da je pitanje zanimljivo i obećala je razjasniti informacije s kontakt osobom u svemirskim snagama. Istodobno je priznala kako ne zna o kome se radi, ali da će pokušati saznati.

Kongresnik Mike Rogers pozvao je Psaki da se odmah ispriča – prema njegovom mišljenju, glasnogovornica u šali “umanjuje važnost čitavog roda oružanih snaga”.
Kasnije je, piše Politico, Psaki na Twitteru objavila kako podržava svemirske snage i kazala da će Bijela kuća uvijek rado slušati njihove predstavnike.

Danas smo na našem portalu prenijeli vijest američkog portala Daily Beast koji je, pozivajući se na tri upućena izvora, objavio kako  je tim za odnose s javnošću novog američkog predsjednika Joea Bidena tražio od novinara unaprijed pitanja koja se postavljaju na konferencijama za medije u Bijeloj kući. Naime, svakoga dana glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki održava konferenciju za medije. Jedan dopisnik iz Bijele kuće kazao je kako “novinari ne mogu raditi svoj posao u konferencijskoj dvorani ako Bijela kuća odabire pitanja koja želi”. “To onda uopće nije sloboda medija”, kazao je.

Američki medijski prostor podijeljen je prema pitanju Bidenovog tima za odnose s javnošću. Dio medija, poput liberalnog Washington Posta, hvali glasnogovornicu Bijele kuće, nasuprot pristupu Trumpovog tima, dok je konzervativni National Review skovao naziv “psakizmi” za brojne gafove nove glasnogovornice Bijele kuće.

Nije teško zamisliti kakva bi medijska i politička halabuka u SAD-u nastala da je, u kojem slučaju, Trumpova administracija učinila isti potez.

Zapravo je neshvatljivo zašto je Bidenova administracija inzistirala da na tako odgovornu funkciju osobe koja je u svakodnevnom kontaktu s medijima i mora odgovarati na sve ono što čini aktualna administracija imenuje osobu koja je u Obaminoj administraciji obnašala funkciju glasnogovornice State Departmenta i koju su iskusni američki novinari svojim pitanjima nerijetko potpuno izbacivali iz ravnoteže zbog čega je Psaki postala nadaleko čuvena po gafovima. Nije moguće da predsjednik Biden i njegov tom nisu mogli za to – širokoj javnosti, domaćoj i svjetskoj – vrlo izloženo radno mjesto pronaći snalažljiviju tj. profesionalniju osobu. Zapravo, možemo se i sami staviti u njen položaj i pretpostaviti s kojim to psihološkim opterećenjem ona već izlazi pred novinare, uvije željne tuđe „krvi“. Sve da je i najpripremljenija u smislu ovladavanja relevantnim informacijama takav pritisak često može dovoditi do blokada, što nije ni malo čudno niti za osuđivati. Za gđu Psaki sigurno je bilo prostora u Obaminoj administraciji i za neku manje stresnu službu. Ali to više nije naš problem.

 
Komentari

komentar

You may also like