Novi hladni rat! Trump povlači SAD iz raketnog sporazuma s Rusijom, Moskva ljuta!

Američki predsjednik Donald Trump objavio je 20. listopada namjeru SAD-a za povlačenje iz Sporazuma o uništenju raketa malog i srednjeg dometa, potpisanog 1987.g. s tadašnjim SSSR-om.  

Trump je izjavio kako je Rusija prekršila Sporazum i da SAD to ne mogu prihvatiti i da će zbog toga izići iz nefunkcionalnog sporazuma. „Rusija krši sporazum. Ona ga krši već puno godina. Ja ne znam zašto predsjednik Obama nije vodio (nove) pregovore ili se nije povukao (iz Sporazuma)“, kazao je čelnik Bijele kuće.

Američki predsjednik pri tom je kazao, kako će se SAD vratiti proizvodnji raketa malog i srednjeg dometa, „dok Rusija ne dođe k nama, dok Kina ne dođe k nama, svi oni ne dođu k nama i ne kažu: „Dajte da se napokon opametimo, i nitko od nas više ne bude proizvodio ta oružja“. Dok netko krši taj sporazum, SAD neće biti jedini koji ga se pridržavaju, naglasio je Trump.

Rusku reakciju nije trebalo dugo čekati. Moskva osuđuje nove američke poteze, koji ucjenom nastoje polučiti ruske ustupke u sferi strateške stabilnosti, izjavio je zamjenik ministra vanjskih poslova Sergey Ryabkov, komentirajući riječi američkog predsjednika. Ruska je strana puno puta govorila kako nema nikakvog temelja za optužbe Rusije da ona krši taj sporazum, kazao je Ryabkov i dodao, kako Washington godinama ne može potkrijepiti svoje izmišljene optužbe  na adresu Moskve. Ukoliko SAD nastave jednostrano izlaziti iz međunarodnih sporazuma, Rusija će primjeniti mjere odgovora, između ostalog i one vojnog karaktera, iako to ne bi htjela, kazao je ruski zamjenik ministra vanjskih poslova. Također je naglasio kako je pitanje povlačenja iz Sporazuma o uništenju raketa malog i srednjeg dometa previše ozbiljno da bi ga se riješavalo pomoću javne polemike, a „gruba američka politika izaziva sve više neprijatnosti u mnogim državama i širokim krugovima međunarodne zajednice. Washington ne smije potcjenjivati takve pomake i tendencije“, kazao je drugi po snazi  ruski diplomat.

Zamjenik Odbora za obranu ruskog parlamenta Yuri Shvitkin izjavio je kako SAD Rusiju nastoji uvući u novu utrku u naoružanju, ali da Moskva to ne želi. Dodao je kako Rusija ispunjava sve obveze iz tog Sporazuma, a da ga je SAD više puta prekršio. Ovaj američki potez će se „vrlo bolno odraziti u prvom redu na europske zemlje“, kazao je Shvitkin.

Predsjednik odbora ruskog parlamenta za međunarodne odnose Leonid Slutsky izjavio je kako ova američka odluka može imati za posljedicu neproduljenje sporazuma START-3 u 2021.g., a u pitanje može doći i primjena Ugovora o neširenju nuklearnog oružja, „što će u potpunosti razrušiti sav režim neširenja i razoružanja na planetu, za čiji doseg su trebala desetljeća u drugoj polovici prošlog stoljeća“. „A to je, s vjerojatnošću od 100% stvarni novi hladni rat i utrka u naoružanju, što će svijet dovesti na prag atomske katastrofe. Ne bi se željelo“, kazao je Slutsky.
Senator Aleksey Pushkov izjavio je kako povlačenje SAD-a iz sporazuma o nuklearnom oružju čini Ameriku više ranjivijom tj., da suprotno od Trumpove želje da Ameriku učini opet velikom („great again“), to će je učiniti povišeno ranjivom (“more vulnerable again”).

Na sličnom tragu je i današnja izjava njemačkog ministra vanjskih poslova Heika Maasa, koji je kazao, kako ovaj američki potez izaziva žaljenje i da će on „Njemačku i Europu staviti pred složena pitanja“. Pri tom je kazao kako je taj Sporazum „tijekom 30 godina bio važan stup naše europske sigurnosne arhitekture“.

Trumpovu inicijativu kritiziraju i pojedini političari u SAD-u. Američki senator Rend Paul tako je izjavio, kako SAD ne trebaju izići iz Sporazuma i da je bolje tražiti riješenja putom dijaloga.

„Evo zašto Johna Boltona (Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost) nije trebalo pustiti bilo gdje u vanjsku politiku. To će precrtati desetljeća dvostrane kontrole nad oružjem, uspostavljene u vrijeme Regana“, napisao je Paul na svom tvitu.

Podsjećamo: Sporazum o raketama malog i srednjeg dometa potpisan je 8. prosinca 1987.g. u vrijeme posjeta predsjednika SSSR-a Mihaila Gorbachova Washingtonu tj. američkom predsjedniku Ronaldu Reganu. Sporazum se odnosio na čitave tipove raketnog naoružanja dometa od 500 do 1000 kilometara i od 1000 do 5500 km, između ostralog i na rakete R-12 i R-14, koje je SSSR 1962.g. instalirao na Kubi, što je isprovociralo poznatu kubansku krizu.

U svibnju 1991.g. sporazum je bio u potpunosti ispunjen i do tada je SSSR uništio 1752 balističke i krstareće rakete kopnenog baziranja, a SAD 859. Sporazum ima vremenski neograničen karakter, pri čemu ga svaka strana ima pravo razvrgnuti, predstavivši uvjerljive dokaze o nužnosti svog povlačenja iz njega.
 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like