Novi incident između američkog i ruskog zrakoplova nad Crnim morem

Ruski lovac Su-30 poletio je nakon što je s ruske granice primjećen  američki špijunski zrakoplov, priopćilo je danas zapovjedništvo ruskog Južnog vojnog okruga.

Ruski sustavi nadzora su 25. studenog nad neutralnim vodama Crnog mora uočili zračni objekt koji se velikom brzinom približavao državnoj granici. Za njegovo presretanje  podignut je lovac Su-30 iz sastava PZO Južnog vojnog okruga. Približivši mu se, lovac je obletio registrirani objekt i vizualno ga identificirao kao P-8A Poseidon. Nakon toga američki je zrakoplov promijenio smjer leta, a ruski lovac se vratio u svoju bazu, navedeno je u priopćenju glasnogovorništva ruskog JVO.

Podsjećamo: prethodno je predstavnica Pentagona Michelle Baldanza izjavila, kako je u subotu ruski Su-30 nad Crnim morem izvršio opasan manevar presretanja američkog zrakoplova P-8A Poseidon. SAD je i prije ovog događaja često optuživao rusku stranu za opasne manevre njihovih pilota prilikom akcija presretanja, poput onog nad neutralnim vodama Baltičkog mora od strane ruskog Su-27 prema američkom RC-135. Tada je rusko Ministarstvo obrane izjavilo kako se RC-135 pokušao približiti ruskom zrakoplovu, učinivši provokacijski manevar.

 

 

Komentari

komentar
0 komentara

You may also like