Novi iranski predsjednik Raisi se odbija sastati s Bidenom

Novoizabrani iranski predsjednik Ebrahim Raisi jučer se obratio svojoj zemlji u govoru od sat vremena. Konzervativni “tvrdo linijski” sudac i islamski učenjak zauzeo je oštru poziciju prema Zapadu.

Dok su iz Rusije i većine arapskih zemalja pozdravili izbor novog predsjednika, iz Izraela i SAD-a su osudili izbore i ishod izbora. Iz SAD-a su objavili da im je “žao što Iranci nisu mogli sudjelovati u slobodnim i poštenim izborima”. Izraelski premijer Naftali Bennett potiče međunarodnu zajednicu da prekinu pregovore s Iranom jer je novi predsjednik “brutalni krvnik” koji “ako je bio u stanju ubijati tisuće, ubijat će milijune s oružjem za masovno uništenje”.

S druge strane, ni Raisi nije “mekan ” prema Zapadu, za sada se čini.

Na početku govora je rekao kako će prva zadaća vanjske politike biti popravljanje odnosa sa susjedima iz zaljevskih zemalja. Osim toga, pozvao je regionalnog suparnika, Saudijsku Arabiju da prekinu intervencije u Jemenu.

Ebrahim Raisi (60) je i prije predsjedničke funkcije bio kritičan prema SAD-u.

“Podržavamo nastavak pregovora jer je to u našem nacionalnom interesu. Amerika bi trebala odmah vratiti se sporazumu i održati obveze pod tim dogovorom”- rekao je novi iranski predsjednik, a prenosi PressTV.





Raisi je odbacio bilo kakva ograničenja na iranska nuklearna ili balistička ograničenja, ali  je rekao da neće smanjiti ni iranski utjecaj u drugim, okolnim zemljama. “Oko toga nećemo pregovarati”- rekao je.

Na pitanje hoće li se sastati s Bidenom ukoliko SAD ukloni sankcije, odgovorio je: “Ne”.

Iz Bijele kuće su reagirali na njegov intervjuu i pokušali mu potpuno oduzeti važnost. “Trenutno nemamo diplomatske odnose s Iranom i ne planiramo ikakve planove sastanke vođa. U našim očima, onaj tko donosi odluke je vrhovni vođa.”- rekla je glasnogovornica Jen Psaki misleći na ajatolaha Ali Hameneija, prenosi Reuters.





Iz SAD-a su rekli da je proces odabira Raisija “prilično umjetan”, ali da očekuju da pregovori u Beču nastave”idućih dana”.

Komentari

komentar

You may also like