Novi iranski predsjednik: “Tražit ćemo uklanjanje tiranski sankcija”

Ebrahim Raisi, novi iranski predsjednik koji ovog četvrtka preuzima predsjednički ured, danas se obratio naciji. “Tražit ćemo uklanjanje tiranskih sankcija nametnutih od strane Amerike”- kazao je Raisi, konzervativni religijsko-politički autoritet, a prenosi AFP.

U obraćanju ljudima putem državne televizije kazao je kako će njegova vlada pomagati ljudima koji najviše pate zbog tih sankcija.

“Radit ćemo na uklanjanju sankcija, ali nećemo vezati dobrobit naših ljudi uz odluke stranih država”, kazao je iranski predsjednik, a prenosi ISNA. Time je sugerirao da nije odviše fleksibilan oko pregovora sa SAD-om. Po njegovom mišljenju, glavni problemi su “proračunski deficit, nestabilno tržište investicija, pandemija te opskrba vodom i električnom energijom u svim regijama”.

Dva dana nakon što je Raisi izabran za predsjednika, 20.6., odgođen je šesti krug pregovora u Beču gdje se dogovora pod kojima okolnostima će Washington ukloniti sankcije Teheranu i u kojoj mjeri. Naime, Zapad zahtjeva od Teherana da značajno ograniči razvoj nuklearnog arsenala. Očekuje se da će se pregovori nastaviti nakon što Raisi sjedne na poziciju predsjednika.

Izbor Raisija, nakon umjerenijeg Hassana Rouhanija, može označavati zaokret u politici Irana, posebice zbog toga što bi Raisi mogao naslijediti vrhovnog vođu ajatolaha Ali Hameneija koji sada ima 83 godine. Ipak, dok se to ne dogodi (i ako se dogodi) glavnu i završnu riječ o vanjskoj politici ima Ali Hamenei, a ne predsjednik Ebrahim Raisi.

Raisi je već izgovorio nekoliko kontradiktornih poruka. S jedne strane, tvrdi da neće raditi kompromise sa SAD-om, a s druge tvrdi da mu je bitno dogovoriti uklanjanje sankcija.
Izbor Raisija posebno je naljutio vrh Izraela. Tvrde da on masovni ubojica koji ne bi smio imati pristup nuklearnom naoružanju. Raisi zbilja jest sjedio u četveročlanom odboru koji je 1988. naredio smaknuća tisuće zatvorenika koji su bili protiv vlasti tijekom iračko-iranskog rata.

Komentari

komentar

You may also like