Novi izazov SAD-u: Kina povećava uvoz nafte iz Irana

Iako su Sjedinjene Države upozorile na primjenu oštrih sankcija protiv svih onih koji budu surađivali s iranskim energetskim sektorom, želeći, time, svesti iranski izvoz nafte „na nulu“, Peking se, očito, previše ne brine zbog tih prijetnji. Naime, Kina povećava kupnju iranske nafte, a isporuke konstantno rastu od svibnja ove godine, od kada su na snagu i stupile spomenute američke sankcije protiv Teherana i njegovog energetskog sektora. To i ne čudi previše s obzirom da je Kineska vlada već ranije izjavila kako je njezina suradnja s Iranom zakonita i u skladu s međunarodnim pravom.

Spomenuta je vijest objavljena u najnovijim podacima kineske Glavne carinske uprave. U srpnju je Kina iz Irana uvozila 213 tisuća barela nafte dnevno, što je gotovo 5% više nego u lipnju ove godine. Time, neovisno o značajnom smanjenju kineskog uvoza iranske nafte (za oko 60% u odnosu na prošlu godinu), Peking nastavlja svoje aktivno suprostavljanje Trumpovoj želji za niveliranjem iranskog izvoza „crnog zlata“.


Izvor: Zerohedge

Također je razvidno kako je Kina, paralelno s porastom uvoza iranske nafte povećavala uvoz nafte i iz njemu konkurentne Saudijske Arabije. To je djelomično povezano i s kineskim geopolitičkim projekcijama za bliskoistočnu regiju, koja se temelji na aktivnoj suradnji sa svim tamošnjim ključnim igračima i na načelima uzajamno korisne suradnje. U lipnju je, tako, uvoz nafte iz Saudijske Arabije dostigao rekordnu razinu od 1,89 milijuna barela, a u srpnju se ipak nešto smanjio – na 1,65 milijuna barela. Međutim, ovdje treba naglasiti kako je Saudijska Arabija, uz Rusiju, i tradicionalno najveća izvoznica nafte u Kinu.

Vrlo je zanimljiv pokazatelj da su i Sjedninjene Države, po prvi put nakon kolovoza 2018.g. ušle u prvih deset zemalja izvoznica nafte u Kinu. U srpnju su SAD zauzele 8. mjesto, povećavši svoje isporuke nafte Kini za 45% na godišnjoj razini.Izvor: Zerohedge

Ali Teheran previše ne brine rang-lista top izvoznika nafte u Kinu. Za njega je sada najvažnija činjenica da je Kina i dalje ostala najveći kupac njegove nafte, a što mu omogućuje stabilnost vlasti koja je suočena s brojnim i bolnim američkim sankcijama. Washington će u tome smislu teško nešto više moći promijeniti, ali ga ipak može tješiti spoznaja da Sjedinjene Dražave opet povećavaju svoj izvoz nafte u Kinu, i to u vrijeme međusobnih rastućih napetosti u svezi pregovora o trgovinskom sporazumu. Očito, Kina i po tom pitanju vodi racionalnu i mudru politiku.

 

 

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like