Novi izbori u Izraelu, nakon tri u manje od godinu dana? Gantz ruši vladu

Četvrti izbori u nešto više od godinu dana čine se izglednima u Izraelu, nakon što je čelnik stranke Plavo bijeli Benny Gantz odlučio da će njegovi zastupnici glasati za raspuštanje parlamenta, zbog razmimoilaženja unutar vladajuće koalicije s Likudom premijera Benjamina Netanyahua. Nakon što nije bilo pobjedniko nakon trećih izbora u ožujku 2020. glavni suparnici za formiranje vlade Gantz i Netanyahu odlučili su, u jeku pandemije, formirati vladu nacionalnog jedinstva, pri čemu je dio zastupnika zbog toga napustio Gantza.

Gantz trenutno ima funkciju “alternativnog” premijera i ministra obrane, a krajem 2021. trebao je postati premijer, sukladno koalicijskom sporazumu.

Netanyahu apelira na Gantza da ostane u vladi, uoči glasanja o raspuštanju Knesseta (izraelski parlament) koje je pokrenula glavna opozicijska stranka, a s glasovima Gantzovih zastupnika prijedlog bi trebao biti usvojen u prvom čitanju.

“Netanyahu nije lagao meni, lagao je vama. Nije prevario mene, već sve građane Izraela”, poručio je Gantz, prenosi Jerusalem Post.

Naime, Netanyahu nije želio usvojiti dvogodišnji proračun, već samo jednogodišnji. Čelnik Likuda tvrdio je kako je to nužno zbog krize koju je prouzročila pandemija koronavirusa, iako koalicijski sporazum predviđa usvajanje dvogodišnjeg proračuna.

Netanyahu je kazao da će glasati protiv raspuštanja parlamenta, odnosno za “jedinstvo”.





“Iako su Plavo-bijeli formirali vladu unutar vlade, djelovali protiv nje i prekršili koalicijske sporazume, tražim da sve to stave po strani”, poručio je Netanyahu.

 

Komentari

komentar





You may also like