Novi japanski premijer obećao riješiti problem Južnih Kurila

Nasljednik dugogodišnjeg japanskog premijera Shinzo Abea Yoshihide Suga, izjavio je u parlamentu te zemlje kako želi konačno završiti teritorijalni spor s Rusijom, koji se odnosi na četiri otoka iz južno-kurilskog arhipelaga: Kunashir, Shikotan, Iturup i Haboman, koje Japan naziva svojim „sjevernim teritorijem“.

Premijer Suga je izjavio kao na taj problem „treba staviti točku“ i da je Japan „kroz iskrenu razmjenu mišljenja na najvišoj razini s Rusijom usmjeren na sveobuhvatni razvoj japansko-ruskih odnosa, između ostaloga i na sklapanje mirovnog sporazuma“.

Podsjećamo: njegov prethodnik Shinzo Abe vodio je istu politiku te se čak 27 puta i osobno sastajao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, s kojim je izgradio međusobne prijateljske odnose. Ali osobno prijateljstvo, makar i između glavnih vođa pojedinih zemalja je jedno, a nacionalni interesi nešto sasvim drugo. Dvije su se strane u vrijeme pregovora Putin-Abe bile približile ruskom prijedlogu o predaji dvaju od četiri najjužnija otoka Južnih Kurila Japanu – Haboman i Shikotan, što je temeljeno na Zajedničkoj sovjetsko-japanskoj deklaraciji. Međutim, globalno složeno geopolitičko stanje očito je učinilo svoje. Moskva se, naime, boji da se Tokio neće moći othrvati mogućim američkim željama za otvaranjem vojne baze na Južnim Kurilima, što je po Rusiju potpuno neprihvatljivo jer bi to ugrozilo neometani prolaz njezine Dalekoistočne pomorske flote bazirane u Vladivostoku u Tihi ocean. Japanski državni vrh često daje uvjerenja kako neće dozvoliti otvaranje bilo čije vojne baze na „sjevernim teritorijima“. Međutim Rusija je svjesna realnosti i podređenog položaja te zemlje kao gubitnice u Drugom svjetskom ratu u njenim sadašnjim savezničkim odnosima sa SAD-om i boji se da Tokio ne bi bio u stanju spriječiti takav scenarij, kao što ga nisu sprječile niti istočnoeuropske članice Varšavskog saveza nakon raspada SSSR-a u smislu širenja NATO saveza prema ruskim zapadnim granicama.

Novi japanski premijer Yoshihide Suga, u rujnu je razgovarao s ruskim čelnikom Vladimirom Putinom i potvrdio nastavak pregovaračke politike svoga prethodnika oko spornih pitanja.

 

Komentari

komentar





You may also like