Novi kineski nevidljivi bombarder sposoban nanijeti udar na SAD

Časopis China North Industries Group, kineske državne obrambene korporacije, objavio je grafičku računarsku sliku stealth bombardera Xian H-20 na naslovnici svog lipanjskog broja, navodi Eadaily. No, vlada u Pekingu još nije službeno potvrdila stvaranje takvog zrakoplova.

Pojavile su se prve slike kineskog stealth-bombardera Xian H-20, sposobnog izbjeći radar i udariti na američki teritorij, objavio je britanski list The Times. Slika prikazuje odjeljak za oružje, dva podesiva repna krila, radar, nevidljivi usisnici zraka i mlaznice motora s obje strane. Dizajn zrakoplova “leteće krilo” zapanjujuće je sličan američkom bombarderu B-2 Spirit, koji čini osnovu američkog strateškog zrakoplovstva.

H-20, kineski strateški stealth bombarder. Izvor Asiatimes

Kako navodi The Times, na naslovnici kineskog medija, novi bombarder je nazvan “bogom rata na nebu”, ali u popratnom članku se o njemu ne govori.

„Stvaranje novog kineskog bombardera bila bi važna prekretnica u suparništvu Pekinga i Washingtona jer je stealth tehnologiju teško savladati i skupo razviti. Prema dostupnim informacijama, H-20 će na kraju zamijeniti zrakoplov H-6 (naslovna slika) iz 1950-ih, koji je Kina dosljedno modernizirala desetljećima”, navodi se u članku.

Vjerojatno će kineski bombarder nove generacije moći letjeti 8.000 kilometara bez punjenja gorivom, što će mu omogućiti da nakon polijetanja s kontinentalne Kine prevlada drugi pacifički otočni lanac koji se sastoji od Japana, Guama i Američkih Marijanskih otoka. Očekuje se da će biti opremljen nuklearnim i konvencionalnim krstarećim raketama.
“Ako ovaj zrakoplov uđe u vojsku, to bi moglo puno utjecati”, komentirao je zrakoplovni stručnjak i azijsko-pacifički vojni analitičar John Grevatt , koji radi za South China Morning Post.

Prema Grevattu, „strateška prednost ovog zrakoplova leži u njegovoj sposobnosti da napadne kao strateški bombarder. Moći će pogoditi ciljeve smještene na velikoj udaljenosti, moguće u drugom otočnom lancu i šire. Odnosno, moći će ugroziti američku vojsku i američke interese u azijsko-pacifičkoj regiji”, kazao je analitičar.

Britanski Kraljevski institut za sigurnosna i obrambena istraživanja izrazio mišljenje da će kineski stealth bombarder pružiti Kini “priliku za interkontinentalnu projekciju moći“.

“NRK ubrzano modernizira svoju vojnu opremu. H-20 ilustracija je kineskih planova za modernizaciju flote zrakoplova. Peking će ove godine povećati svoju obrambenu potrošnju za 6,8% u odnosu na prošlu godinu”, objavio je Times.

Komentari

komentar

You may also like