Novi krug iranskih nuklearnih pregovora opet bez pomaka

Predstavnici Irana i Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) održali su razgovore u Beču o teheranskom nuklearnom programu, rekao je sinoć Rafael Grossi, glavni direktor agencije, istaknuvši da je sastanak završio bez rezultata.

“Dakle, ovi razgovori nisu donijeli ništa novo”, rekao je za Reuters. Naglasio je, međutim, da će strane nastaviti kontakte, a predstavnici IAEA-e mogli bi posjetiti Iran sljedećih tjedana. Dana 2. studenog, iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian rekao je da će njegova zemlja poslati izaslanstvo u Beč kako bi razgovarali o aspektima svog nuklearnog programa koji zabrinjavaju regulatorno tijelo. IAEA trenutno istražuje podrijetlo čestica urana na tri neprijavljena nuklearna postrojenja u Iranu. Jedan od ključnih uvjeta za ponovno uspostavljanje Zajedničkog sveobuhvatnog plana djelovanja (JCPOA), sporazuma o iranskom nuklearnom programu, je davanje inspektorima IAEA-e pristupa svim informacijama o njemu. Odbor guvernera IAEA-e usvojio je 8. lipnja rezoluciju osuđujući Teheran zbog odbijanja davanja informacija o podrijetlu nuklearnog materijala pronađenog na lokacijama. Za osuđujuću rezoluciju je glasalo 30 zemalja članica, protiv su bile Rusija i Kina, a suzdržani su bili Indija, Libija i Pakistan.

JCPOA je potpisan 2015. između Irana i pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a i Njemačke. Bivši američki predsjednik Donald Trump povukao se jednostrano iz sporazuma 2018., ali Joe Biden, trenutni američki predsjednik, signalizirao je da je spreman oživjeti sporazum. Rusija, UK, Njemačka, Kina, SAD i Francuska pregovaraju s Iranom o ponovnom uspostavljanju sporazuma od travnja 2021. No, Iran je sve bliže izradi nuklearne bombe i uvjeti koje postavlja Zapadu su sve teži za ispuniti.

Komentari

komentar

You may also like