Novi napad na američke vojnike na sjevero-istoku Sirije

Nakon što je 16. siječnja u sirijskom gradu Manbiju na sjeveru zemlje izvršen napad na američke vojnike koji su se nalazili u jednom od kafića u središtu toga grada i kojom prilikom ih je petoro ubijeno (odgovornost je naknadno preuzela t.o. „Islamska država“), u ponedjeljak, 21. siječnja, došlo je do novog incidenta. Ovoga puta na krajnjem sjevero-istolu Sirije, u regiji Haseke, koja je pod nadzorom sirijskih Kurda.

Jedan automobil, kojim je upravljao bombaš-samoubojica, zaletio se u konvoj američkih vojnika koji je bio u pratnji kurdskih snaga, nakon čega je aktiviran eksploziv od kojeg je teško ranjen jedan američki vojnik. Prema informacijama lokalnih izvora poginulo je pet osoba, a eksplozija se dogodila u blizini nadzorne točke koju drže američki saveznici iz kurdskih oružanih snaga.

Podsjećamo da je jučer turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u telefonskom razgovoru s američkim čelnikom Donaldom Trumpom kazao kako je nedavni napad na američke vojnike u Manbiju djelo onih snaga u SAD-u koje se protive povlačenju američke vojske iz Sirije. Također je izrazio spremnost da Turska preuzme nadzor nad sigurnošću toga grada nakon američkog povlačenja, kao i potvrdio Trumpovu želju za što skorijim konzultacijama na razini zapovjednika vojski dviju zemalja oko uspostave sigurnosne zone na sjevero-istoku Sirije.

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like