Novi obrat! Sudan spreman ratificirati sporazum o otvaranju ruske baze na Crvenom moru

Sudan se sprema za proces ratifikacije sporazuma s Rusijom o otvaranju pomorske baze u Crvenom moru. O tome je u ponedjeljak, 12. srpnja, izvijestio ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov na konferenciji za medije nakon razgovora sa sudanskom ministricom vanjskih poslova Mariyam al-Mahdi, a prenosi Eadaily.

“Raspravljali smo o ovom pitanju. Obavijestili smo da je u Rusiji počeo postupak ratifikacije. Sada je parlament na odmoru, stoga će … Državna duma odrediti raspored za razmatranje ovog dokumenta. Očito će to biti novi sastav Državne dume”, kazao je Lavrov (parlamentarni izbori u Rusiji se održavaju u rujnu ove godine, op.GN.).

Lavrov je izjavio kako je sudanska ministrica kazala da se „Sudan također priprema za početak postupka ratifikacije“ i da „će se provesti u skladu s postupcima koji u tu svrhu postoje u sudanskom parlamentu”.

Prema njegovim riječima, Rusija “dosljedno zagovara potrebu pokretanja ukidanja sankcija koje je uvelo Vijeće sigurnosti UN-a još 2004. godine i koje su sada, u modernim uvjetima, ne samo izgubile svoje značenje, već su postale prepreka razvoju zemlje“.

Stranke su se dogovorile intenzivirati rad bilateralnog odbora na visokoj razini na praćenju sporazuma.

Podsjećamo: ruski predsjednik Vladimir Putin je 1. srpnja predao na ratifikaciju Državnoj dumi sporazum sa Sudanom o otvaranju ruske pomorske baze na Crvenom moru. O sklapanju ugovora postalo je poznato u prosincu prošle godine. Dana 1. lipnja, sudanska je vlada najavila reviziju sporazuma s Ruskom Federacijom o ovaranju baze, a načelnik glavnog stožera sudanske vojske general-bojnik Mohammed Usman al-Hussein je izjavio da Kartum pregovara s Moskvom o reviziji ugovora.





O ovoj smo temi 24. lipnja objavili našu veliku analizu pod naslovom „Sudan više ne želi rusku bazu na Crvenom moru“ s nizom zanimljivih informacija.

Komentari

komentar





You may also like