Novi obrat: rusi tvrde kako američki zračni napad kod At-Taife nije izveden po sirijskim vojnim snagama

Prošlotjedni zračni napad koalicijskih snaga pod vodstvom SAD-a u blizini istočnog sirijskog grada At-Taifa (na tromeđi Sirije, Iraka i Jordana), nije bio izveden po snagama sirijske vojske. Izjavio je to u ponedjeljak, 22. svibnja, ruski zamjenik ministra vanjskih poslova Sergey Ryabkov.

Ryabkov je kazao slijedeće: „Ruska i američka vojska bile su u kontaktu i tzv. „deconflicting“ nastavlja svoj rad. U svakom slučaju nije se radilo o sirijskim vladinim snagama, ali to ne mijenja i nikako ne utječe na našu načelnu ocijenu onoga što se dogodilo.“

Ruski diplomat je izjavio kako se stav Moskve sastoji od toga, da je američka strana iznova grubo narušila norme međunarodnog prava i primijenila silu u odnosu na suverenu državu bez prethodne molbe zakonite vlade te iste države.

Podsjećamo, nedugo nakon ovog napada ruski predsjednik Vladimir Putin o njemu je raspravljao s članovima ruskog Vijeća sigurnosti. Ministar vanjskih poslova RF Sergey Lavrov naglasio je, kako je, neovisno o razlogu ovog američkog napada, takva odluka bila protuzakonita i predstavljala je grubo narušavanje sirijskog suvereniteta.

Protuteroristička koalicija na čelu sa SAD-om nakon incidenta je objavila informaciju, kako je napad u zoni At-Tanfe bio odgovor na vojnu ugrozu i da je prethodno prema vojnoj koloni bila ispaljivana upozoravajuća streljba. 

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like