Novi obrat u čudnoj priči: sudarili se vojni avioni Uzbekistana i Afganistana?

Čini se da nikada sa stopostotnom sigurnošću nećemo doznati što se u nedjelju navečer dogodilo na nebu iznad južnog Uzbekistana.

O padu aviona na jugoistoku Uzbekistana, u regiji Surkhandarya na granici s Afganistanom, prvi su izvijestili lokalni uzbekistanski mediji. Uzbekistansko ministarstvo obrane isprva je reklo da proučava video zapise i izvještaje o padu, a zatim je potvrdilo da se avion srušio bez detaljnog objašnjenja.

Nakon toga, za rusku agenciju RIA, glasnogovornik uzbekistanskog ministarstva obrane tvrdi: “Snage protuzračne obrane zračnih snaga Uzbekistana suzbile su pokušaj ilegalnog prelaska zračne granice Uzbekistana afganistanskom vojnom zrakoplovom”.

Ranije tog dana, glasnogovornik vlade Bakhrom Zulfikarov rekao je za TASS da se nesreća dogodila preko noći i da se “detalji incidenta trenutno potvrđuju”. Liječnik Bekpulat Okboyev je tvrdio da su zaprimili dva pacijenta u afganistanskim vojnim uniformama u nedjelju navečer. Jedan od pacijenata je zaprimljen s padobranom te ima ozbiljne prijelome, izvijestio je AFP. Najvjerojatnije je riječ o pilotu koji se katapultirao. Priča koju su prenijeli mediji jest da je protuzračna obrana Uzbekistana srušila afganistanski avion zbog ilegalnog prelaska granice.

No, onda se dogodio obrat u službenoj verziji priče Uzbekistana. Nekoliko sati nakon izjave iz ministarstva obrane, iz ureda glavnog tužitelja Uzbekistana izdano je priopćenje u kojem tvrde da se afganistanski vojni avion sudario s uzbekistanskim avionom koji je pokušao otpratiti pridošli avion do zračne luke u Termezu, gradu u provinciji Surkhandaryi. Tvrde da su se sudarili uzbekistanski MiG-29 i afganistanski Embraer 314. Također, u izjavi iz ureda državnog tužitelja tvrde da su 22 ratna aviona i 24 vojna helikoptera iz Afganistana s 585 vojnika “ilegalno prešli” u uzbekistanski zračni prostor tijekom vikenda i da su ih uzbekistanske vlasti prisilile da slete u Termez.

Ured je kasnije povukao tu izjavu, a tužitelj se ispričao zbog “ishitrene” izjave preko mreže Telegram i rekao da objava se ne temelji na “provjerenim podacima nadležnih tijela”. Ipak, lako je moguće da je izjava iz ureda tužitelja istinita, ali da ruši imidž uzbekistanskog ratnog zrakoplovstva.
Komentari

komentar

You may also like