Novi okršaji između Armenije i Azerbajdžana

Armensko ministarstvo obrane priopćilo je da su azerbajdžanske oružane snage jutros  pokušale izvesti napad na položaje armenske vojske na istočnom dijelu granice. “Oko 12:00 (9:00 u Hrvatskoj) azerbajdžanske snage napale su armenske položaje na istočnom dijelu armensko-azerbejdžanske granice. Kao rezultat povratne vatre s armenske strane, neprijatelj je pretrpio gubitke u ljudstvu i bio je prisiljeni se povući na početne položaje. Razmjena vatre se u ovom trenutku nastavlja”, priopćilo je armensko Ministarstvo obrane.

S druge strane, iz Azerbajdžana su priopćili: “Nakon raspoređivanja dodatnih vojnika i vojne opreme u granični sektoKalbajarr Basargechar, armenske oružane snage izvele su još jednu provokaciju. Neprijatelj je pokušao zadržati azerbajdžanske položaje u okrugu  tijekom vatre s početkom u 12:00 sati 10. prosinca”, piše u priopćenju. Prema njihovom ministarstvu “neprijatelj je potisnut” odgovorom. “Oružane snage Azerbajdžana i dalje kontroliraju situaciju”, dodaje se u priopćenju. Ministarstvo obrane Azerbajdžana priopćilo je i dan ranije da su azerbajdžanski položaji na tom dijelu granice s Armenijom bili pod vatrom i da je jedan pripadnik vojske ubijen.

Napetosti na ovoj dionici armensko-azerbejdžanske granice ulaze u drugi dan zaredom. U četvrtak ujutro, armensko ministarstvo obrane priopćilo je da su armenske snage bile pod vatrom na istočnom dijelu granice iz Azerbajdžana.

Žestoki sukobi između armenskih i azerbajdžanskih snaga dogodili su se 16. studenog u graničnim okruzima armenske regije Syunik. Erevan (glavni grad Armenije) je tada rekao da je azerbajdžanska vojska pokrenula ofenzivu na armenski teritorij. Pod prijetnjom je bila cesta koja povezuje glavni grad zemlje s južnim regijama i Iranom. Baku, s druge strane, je za incident okrivio Armeniju, optuživši armenske oružane snage za provokaciju. Ministarstvo obrane Azerbajdžana priopćilo je da su armenske trupe napale azerbajdžanske vojne položaje.

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu održao je telefonske razgovore sa svojim armenskim i azerbajdžanskim kolegama. Moskva već nekoliko godina ima ulogu medijatora između ovih zaraćenih strana bivšeg SSSR-a.

Komentari

komentar





You may also like