Novi potresi na jugu Turske dva tjedna nakon katastrofe

Dva nova potresa magnitude 6,4 i 5,8 registrirana su u ponedjeljak navečer u južnoj turskoj pokrajini Hatayju, koja je najgore prošla u potresu 6. veljače što je odnio više od 41.000 života u Turskoj i 6000 u susjednoj Siriji, priopćila je turska spasilačka agencija AFAD, prenosi AFP.

Prema tuskim vlastima, u tom području koje izlazi na Sredozemno more ozlijeđeno je osam osoba. U susjednoj Siriji, gdje su se potresi također osjetili, ranjeno je 42 ljudi, javile su spasilačke službe.

Prvi udar magnitude 6,4 s epicentrom u Defneu, okrugu petnaestak minuta vožnje od Antakyje, dogodio se u 20.04 sati (18.04 sati po srednjoeuropskom) i snažno su ga osjetile ekipe AFP-a u Antakyji i u Adani, dvjestotinjak kilometara sjevernije. Tri minute poslije dogodio se novi potres magnitude 5,8 u Samandagu, gradu na obali, južno od Antakyje, izvijestio je AFAD. Tlo se zatreslo i u okolici Alepa, na sjeverozapadu Sirije, javili su novinari francuske novinske agencije na mjestu događaja koji su vidjeli stanovnike kako u panici bježe iz kuće na ulicu. Zidovi oštećenih zgrada su se srušili, dodao je fotograf. I u Antakyji je potres unio paniku među ljude koji su već teško stradali u potresu 6. veljače i podigao velike oblake prašile u razrušenom gradu.

Na trgu Ali Mazlumu u središtu Antakyje, mladi Sirijac je svjedočio za AFP o snazi ovog potresa. “Bio sam s AFAD-om koji traži tijela članova naših obitelji i prijatelja kad nas je iznenadio potres. Nisam znao što ću”, rekao je. “Primili smo se jedan za drugog i baš ispred nas zidovi su se počeli rušiti. Imali smo dojam da se zemlja otvara kako bi nas progutala”. Novinar AFP-a je vidio i čuo da se ruše zidovi oštećenih zgrada i neke ozlijeđene ljude koji zovu u pomoć.

U razornom potresu magnitude 7,8 koji je 6. veljače pogodio isto područje poginula je 41.000 ljudi u Turskoj i 6000 u Siriji, a bez doma je ostalo više od milijun ljudi.

Z. Meter: Dehumanizacija u ime geopolitike: Zapad „zaboravio“ na sirijske žrtve potresa! Važniji su kineski baloni





Komentari

komentar





You may also like