Novi povijesni rekord: plin u EU skočio na 1000 dolara za tisuću m3!

Cijena plina u EU postavila je novi povijesni rekord, i to vrlo zvučan i neugodan! U utorak, 28. rujna, cijena plina u Europi premašila je 1000 dolara za tisuću kubičnih metara! Do sredine dana kotacije za plin iz nizozemskog čvorišta TTF s isporukom u listopadu na ICE burzi (London) skočile su na 1030 dolara, što je više čak i u odnosu na zimu 2018. godine, kada je Europu zahvatila tzv. Zvijer s istoka – hladna i dugotrajna zračna masa koja je zaprijetila ozbiljnim nedostatkom plina.

Kako Europa de facto ovisi o ruskom plinu, usprkos svim pokušajima za smanjenje razine iste, od kojih, međutim, nema ništa (ona je čak i porasla i Rusija sada zadovoljava oko 35 posto ukupnih potreba EU za plinom), kao što, za sada, nikakvog konkretnog učinka nema niti od europske energetske tranzicije i postupnog prijelaza na obnovljive izvore energije – ponovo su sve oči uprte u Moskvu – konkretno, Gazprom. Onaj isti, koji je jučer s Mađarskom u Budimpešti potpisao dugoročni, 15-godišnji sporazum o isporukama ruskog plina.

Sada nema nedostatka plina, ali tržište strahuje da će povijesno male rezerve plina u skladištima EU dovesti do krize tijekom sezone grijanja. Štoviše, trenutne zalihe ne rastu.

Kako navodi Eadaily, najveći dio ukapljenog plina i dalje nastavljaju preuzimati azijske zemlje, a između Europe i Azije, rat cijena se rasplamsava. Zbog toga cijene rastu i u Europi i u Aziji. Međutim, cijene već postaju nepodnošljive za gospodarstva zemalja.

“Europsko tržište plina i azijsko tržište LNG-a u stanju su smanjivanja potražnje, zbog čega su industrijski potrošači morali smanjiti potrošnju i dio proizvodnje električne energije prebaciti na lož ulje i dizel”, rekao je Javier Blas, vodeći dopisnik za pitanja energetike za Bloomberg .

Protivnici Sjevernog toka 2 krive Gazprom za visoke cijene plina s obzirom kako on teško prodaje dodatne zalihe plina za ovu godinu kroz svoju platformu za elektroničko trgovanje, već samo ispunjava svoje obveze prema dugoročnim ugovorima.





Glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov izjavio je danas slijedeće: “Naravno, Gazprom je spreman razmotriti nove ugovore, dugoročne ugovore (…) kako bi zadovoljio rastuće potrebe europskih potrošača za prirodnim plinom. Očigledno je da spot tržište može samo djelomično zadovoljiti potrebe…” (info: Interfax).

Jučer smo izvijestili i o novim elementima koji prijete europskoj opskrbi prirodnim plinom. Riječ je o jačanju krize u odnosima sjeveroafričkih susjeda – Alžira i Maroka, zbog kojih Alžir prijeti zatvaranjem kraka plinovoda za Španjolsku koji prolazi teritorijem Maroka. Više o tome pogledajte ovdje.

Stanje na europskom plinskom tržištu pogoršava i alžirsko-marokanski sukob





 

Komentari

komentar

You may also like