Novi problemi s Pfizerovim cjepivom u SAD-u

Američki medij Newsweek piše o novoj snažnoj alergijskoj reakciji nakon cijepljenja Pfizerovim cjepivom protiv Covida-19, koja se dogodila u New Yorku. Slučaj je bio prvi takve vrste od preko 30 000 cijepljenja u gradu i sedmi u SAD-u.

Osoba je podvrgnuta liječenju i nalazi se u stabilnom stanju. Nisu objavljene daljnje informacije o tome kada je cjepivo primijenjeno ili na kojem mjestu.

Od petka, 18. prosinca, šest osoba imalo je anafilaksiju nakon što je dobilo cjepivo Pfizer, prema podacima iz CDC-a objavljenim 19. prosinca. Do tada je 272 001 osoba primilo cjepivo Pfizer.

“Korištenje cjepiva dovodi do nuspojava i pojave alergijskih reakcija, takvi su slučajevi poznati i događaju se”, – objasnio je gradski odjel za zdravstvo. Programeri ovog lijeka nisu skrivali činjenicu da se takvi slučajevi, iako rijetki, ipak događaju. Relevantna upozorenja pojavljuju se u izvješćima o kliničkim ispitivanjima i potvrđivanju cjepiva.

Pretprošli tjedan američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) priopćila je kako proučava pet slučajeva alergijske reakcije zabilježene u zemlji na cjepivo koje je regulator prethodno odobrio. Kemikalija nazvana polietilen glikol, koja je dio ne samo Pfizerovog cjepiva, već i Modernine cjepiva, može izazvati alergijsku reakciju, kažu stručnjaci.
Uprava za hranu i lijekove američkog Ministarstva zdravstva i socijalnih usluga odobrila je 11. prosinca cjepivo koje su razvili Pfizer i BioNTech, a koje je već započelo u zemlji. Američki tajnik za zdravstvo i socijalne usluge Alex Azar izrazio je nadu da će do kraja prosinca oko 20 milijuna Amerikanaca dobiti ovo cjepivo, a do kraja siječnja broj provedenih cijepljenja doseći će 50 milijuna.

FDA je 18. prosinca odobrila zahtjev američke tvrtke Moderna za registraciju svog cjepiva protiv novog koronavirusa po hitnom postupku.

Medicinska sestra se onesvijestila na konferenciji za novinare nakon dobivanja Pfizerovog cjepiva protiv COVID-19

Komentari

komentar

loading...

You may also like