Novi problemi s plinom: prekidi rada LNG terminala u SAD-u u loše vrijeme

Odjednom s radom prestaje dio kapaciteta dvaju LNG terminala u Sjedinjenim Državama. Kapaciteti o kojima se radi čine gotovo četvrtinu ukupne proizvodnje ukapljenog plina u toj zemlji.

Dok se Europa i Azija natječu za spot opskrbe LNG-om čija je cijena skočila „u nebo“, Sjedinjene Države privremeno zaustavljaju kapacitete dvaju terminala za proizvodnju ukapljenog prirodnog plina, o čemu izvješćuje Bloomberg. U plinovodima u Freeport LNG-u postoje nečistoće u plinu, a sugovornici spomenutog američkog medija kazali su kako će isporuke LNG-a biti smanjene do početka studenog.

U međuvremenu se dogodio i mehanički kvar na trećoj liniji najvećeg terminala Sabine Pass, javlja isti medij, smatrajući kako poremećaji prijete ozbiljnom smanjenju zaliha LNG-a, dok Europa i Azija pokušavaju što je više moguće povećati nabavu kako bi nadoknadile niske zalihe tog energenta za zimu.

Kako prenosi medij Eadaily, pozivajući se na RonH Energy, 24. listopada svi LNG terminali dobili su 309 milijuna kubičnih metara plina. Istovremeno, ukupni kapacitet Freeport LNG-a i treće linije Sabine Pass iznosi 76 milijuna kubičnih metara dnevno. Tako bi se trenutačni izvoz američkog LNG-a mogao smanjiti za 24,5%.

 

Komentari

komentar





You may also like