Novi prosvjed u Erevanu, prosvjednici pokušali spriječiti Pašinjana da ode na groblje

Opozicijski Pokret za spas domovine – koalicije jedne parlamentarne i 15 neparlamentarnih stranaka – organizirao je novi prosvjed u Erevanu, zahtijevajući ostavku premijera Nikola Pašinjana, objavio je Armenpress.

Govor je okupljenima održao bivši premijer Vazgen Manukjan, kandidat za prijelaznog premijera opozicijskog Pokreta za spas domovine. Manukjan bi, po prijedlogu opozicije, ubrzo po stupanju na vlast raspisao prijevremene parlamentarne izbore.

Ranije su u subotu okupljeni prosvjednici pokušali spriječiti Pašinjana i tisuće njegovih pristaša da uđu na vojno groblje Jelabrul gdje je, u sklopu trodnevnog Dana žalosti (19.-21.12), Pašinjan odao počast poginulima u ratu za Nagorno Karabah, piše Armenpress.

RIA navodi da su veterani rata za Nagorno Karabah pokušali blokirati ulaz Pašinjanu, s kojim su bili glasnogovornik parlamenta Ararat Mirzojan, dva ministra i parlamentarci.

Podsjetimo, Pašinjan je 10. studenog potpisao sporazum, s azerbajdžanskim predsjednikom Ilhamom Aliyevom i ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, kojim je zaustavljen rat, uz velike teritorijalne gubitke za armensku stranu, pri čemu je jedina poveznica Armenije s nepriznatom republikom Nagorno Karabah (Arcah) ostao tanki koridor Lachin koji će najmanje idućih pet godina čuvati ruski vojnici.

Od tada opozicija zahtjeva Pašinjanovu ostavku, a prosvjednici ga često nazivaju izdajicom zbog potpisivanja sporazuma.
Komentari

komentar

You may also like