Novi raskol: Njemačka neće u američku koaliciju za Hormuški tjesnac

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas potvrdio je kako se Njemačka neće priključiti američkoj koaliciji u Hormuškom tjesnacu (info: Reuters).

„U sadašnjem trenutku Britanci se žele priključiti američkoj misiji. Mi to nećemo činiti“, izjavio je njemački šef diplomacije, dodavši, kako se Njemačka „zalaže za europsku misiju“. Kazao je kako to pitanje nije skinuto s dnevnoga reda, ali da treba vrijeme kako bi se Europsku uniju dovelo do takve misije.

Američko veleposlanstvo u Berlinu prošli je utorak izjavilo kako je Njemačku zamolilo da se priključi Francuskoj i Velikoj Britaniji u misiji za zaštitu plovidbe u Hormuškom tjesnacu i „borbu s iranskom agresijom“. Njemačka je taj zahtjev odbila.

S tim u svezi iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif je u ponedjeljak izjavio kako SAD nisu u stanju formirati vojno-pomorsku koaliciju za pratnju tankera u Perzijskom zaljevu, jer se njihovi saveznici u njoj srame sudjelovati (info: AFP).

Zarif je na medijskoj konferenciji u Teheranu izjavio slijedeće: „Danas su SAD usamljene u svijetu i ne mogu osnovati koaliciju. Države koje su njihove prijateljice previše se stide toga da bi s njima išle u koaliciju. One (Sjedinjene Države) same su sebe uvukle u ovu situaciju kršeći zakon, stvorivši napetost i krizu.“

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like