Novi razdor u EU oko cjepiva: austrijski premijer Kurz iznio teške optužbe

Nastavlja se opasan razdor unutar EU po pitanju ravnomjerne distribucije cjepiva protiv koronavirusa Covid-19 među državama članicama. Sve se to događa u kontekstu trećeg vala pandemije koji je zahvatio mnoge države i teškog stanja s kojim se pojedine od njih zbog toga susreću, poput Češke ili Slovačke.

Posebno ozbiljne optužbe na stanje u EU, kao i protiv pojedinih država članica iznio je jučer austrijski kancelar Sebastian Kurz, čije su riječi prenijeli brojni svjetski mediji.

On je izjavio kako su neke zemlje EU mogle potajno od drugih država potpisivati ugovore o dodatnim isporukama cjepiva protiv Covida-19,

Pri tom je kazao kako postoje dokazi “koji ukazuju na to da su postojali dodatni sporazumi između država članica EU i farmaceutskih kompanija”. Kazao je kako su neke zemlje EU-a na kraju dobile više cjepiva nego što su trebale prema pravilima za distribuciju, sastavljenim na temelju broja stanovnika svih država članica.

Prema Kurzu, sustav opskrbe “ne odgovara sustavu kvota po stanovniku”, i kao primjer naveo je Maltu, koja će navodno “do kraja lipnja dobiti tri puta više doza od Bugarske … do kraja srpnja”.

“Nizozemska ne samo da će do kraja lipnja primiti više cjepiva po stanovniku od Njemačke, već gotovo dvostruko više od Hrvatske”, kazao je šef austrijske vlade.





Pri tom je naglasio kako je prethodno razgovarao o pitanju zaliha cjepiva s kolegama iz drugih zemalja EU, uključujući Belgiju, Grčku, Poljsku, Sloveniju i Češku, te je pozvao na javnost i transparentnost u razmjeni informacija o cijepljenju.

 

 





Komentari

komentar

You may also like