Novi rekord cijene plina u Europi: 1100$ za tisuću kubičnih metara

Cijena plina u Europi ponovno je oborila povijesni rekord tijekom trgovanja 30. rujna i porasla je na preko 1100 američkih dolara za 1.000 kubičnih metara, prema podacima ICE-a danas ujutro, piše ruski TASS.

Cijena “fjučersa” u studenom na nizozemskom tržištu plina TTF dosegla je 1101,6 američkih dolara za tisući kubičnih metara ili 91.845 eura po MWh (na temelju trenutnog tečaja eura prema dolaru). Ukupni rast cijena plina od početka ovog dana iznosi oko 5%.

Nešto ranije je cijena plina u Europi prvi put u povijesti premašila 1000 dolara za 1000 kubičnih metara. Predsjednik Uprave Gazproma Aleksej Miller rekao je da su do rasta cijena plina doveli zastoji u ubrizgavanju plina u europska podzemna skladišta te rastuća potražnja za plinom u Europi i Aziji. Također, tvrdi da bi cijena plina lako mogla još rasti.

Na jednom od najvažnijih tržišta, Virtualnoj trgovačkoj platformi (TTF) u Nizozemskoj, cijena prirodnog plina po megavat satu (MWh) skočila je s nešto manje od 17 eura 4. siječnja 2021. na sadašnjih 91 euro. To je bio rekordan porast od oko 530%. Za usporedbu: cijena za jedan MWh obično je između 15 i 20 eura u dugoročnom prosjeku, izvještava DW.

Komentari

komentar





You may also like