Novi rekord cijene plina u Europi: 970 dolara za 1000 m3!

Cijena plina na europskom terminskom tržištu obnovila je rekord. Prema najnovijim podacima s londonske burze ICE, približila se 970 dolara za tisuću kubika. Troškovi listopadskog terminskog ugovora na TTF-u u Nizozemskoj tijekom današnjeg trgovanja dosegli 966,35 dolara za tisuću kubičnih metara.

Tijekom dana cijena plina donekle je usporila rast, vrativši se na 940 dolara za tisuću kubičnih metara. Od početka trgovanja cijena plina porasla je za 17%, napominje TASS .

Jučer smo detaljnije pisali o razlozima cjenovnog plinskog udara na Europu, kao i o tome da azijsko tržište neće odustati od dodatnih povećanja cijena za ukapljeni plin kako bi i dalje zadržao smjer njegovog toka prema Aziji, a ne povratak u europske LNG terminale.

Naime, visoke cijene plina koje se sada postižu na europskom tržištu ponovo postaju primamljive za dobavljače ukapljenog plina, prije svega one iz SAD-a kojima je europsko tržište i geografski bliže od azijskog.

Naravno, zadnju riječ u čitavoj ovoj ludosti imat će kupci koji i odlučuju što će i od koga kupovati – osim u slučaju kada ne postoji dobavna alternativa. U Europi je, naravno, ima, ali na nju sada itekako utječu i geopolitičke igre, a kako stvari stoje i prognoza vremena: na Sjevernom moru posljednjih tjedana nema snažnog vjetra pa vjetroelektrane ne proizvode dovoljne količine kilovata – jedan je od navedenih razloga za povećanje cijena električne energije u EU i Velikoj Britaniji. Slično će biti i po pitanju hladnoće nadolazeće zime s obzirom na poluprazna podzemna plinska skladišta.

Kao na licitaciji: Azija za LNG spremna plaćati još veće cijene kako ne bi išao u EU
 

Komentari

komentar

You may also like