Novi ruski tenkovi u Siriji

Turski medij Star, u svom članku objavljenom 27. travnja, piše kako je Rusija s ciljem održanja „režima Bashara Assada“ u Siriji stacionirala stotine tenkova T-90.

Taj medij, između ostalog, navodi i slijedeće: „12. travnja kroz tjesnac Bospor prošao je ruski brod „Saratov“, kojeg je Rusija usmjerila u (sirijsku) luku Tartus radi razmještaja još 150 tenkova i oklopnih vozila u Siriji. Aktivnosti Rusije, u kojoj je sve snažnija epidemija COVID-19, kod mnogih je izazvalo nedoumicu. S tim u svezi pojavila su se pitanja, čime je izazvan ovaj korak – Sirija je izgubila prilično puno vojne tehnike, ili se, moguće, priprema za novu operaciju?“  Pritom ovaj turski medij navodi kako je tijekom turske vojne operacije „Proljetni štit“, uz pomoć dronova i topništva uništen veliki broj sirijskih tenkova, oklopnih vozila, haubica i sustava protuzračne obrane. Osim od strane turske vojske, puno je sirijskih tenkova uništeno i od „Slobodne sirijske vojske“ (oporbene paravojne formacije pod patronatom Ankare, op. GN), navodi medij Star. Pritom navodi kako zagonetkom ostaje pitanje, „što mogu učiniti tenkovi u regiji u kojoj se vodi najoštriji asimetrični rat i u kojoj se nalazi toliko protutenkovskih raketa, da se regiju može nazvati „protutenkovska navođena raketa“?

Ovo nije jedini medij koji proteklih tjedana piše o slanju dodatnih ruskih tenkova u Siriju. Već su ranije pojedini zapadni mediji opširno pisali i o dolasku u Siriju najnovijih ruskih tenkova T-14 „Armata“ s ciljem njegovog testiranja u stvarnim ratnim uvjetima, kao što je to Rusija ranije činila i sa svojim drugim tipovima novog oružja. Da priča oko dolaska T-14 u Siriju nije besmislica svjedoči i izjava ruskog ministra za industriju i trgovinu Denisa Manturova od 19. travnja, kada je za televiziju Rossia-1 izjavio kako su se „tenkovi „Armata“ koristili u Siriji na terenskim uvjetima“. On pritom nije priopćio detalje kada i gdje su se obavljala ta testiranja i o kolikom se broju tenkova radilo.

Međutim, ovdje bismo dodali kako Rusija, osim Assadovih, jača i svoje vlastite snage na sirijskom terenu dopremom nove količine oklopa, namjenjene prije svega njezinim vojnicima koji se nalaze na sjevero-istoku Sirije i koji sve češće ulaze u incidentne situacije s tamo stacioniranim američkim vojnicima, prije svega u krajnjoj sirijskoj sjeveroistočnoj regiji Hasakah, pretežito naseljenoj kurdskim stanovništvom. U njoj se nalaze i dijelovi službene sirijske vojske što sve skupa pridonosi krajnje napetom sigurnosnom stanju. A da i ne govorimo o turskim vojnicima i proturskim radikalnim borcima iz sirijske oporbe turkmenske etničke pripadnosti, prebačenih iz Idliba i sjevera regije Latakija u pograničnu zonu s Turskom, istočno od rijeke Eufrata nakon turske vojne operacije „Izvor mira“ iz listopada prošle godine.

Komentari

komentar





You may also like