Novi okršaj vojske Armenije i Azerbajdžana

Danas, u sitne jutarnje sate, dogodio se novi sukob između snaga Armenije i Azerbajdžana. Iz Armenskog ministarstva obrane tvrde da je živote izgubilo tri njihova vojnika, a još dvoje ih je ranjeno.

“Odgovorili smo na napad snaga Azerbajdžana i pri tome je umrlo troje, a dvoje ih je ranjeno s armenske strane. Azerbajdžan namjerno eskalira stanje, a njihove snage ostaju ilegalni smještene na armenskom suverenom teritoriju”- piše u današnjoj objavi ministarstva obrane Armenije smještenom u glavnom gradu Erevanu, a prenosi DW.

S Azerbajdžanske strane, iz grada glavnog grada Bakua, optužuju armensku stranu za provokacije i tvrde da Armenci prvi otvorili vatru prema pozicijama koje drži Azerbajdžan u regiji Kelbajar nešto iza ponoći. “Armenija je potpuno odgovorna za eskalaciju napetosti na granici koje dijele naše dvije države”- piše u objavi ministarstva te tvrde da su lakše ranjena dva njihova vojnika, prenosi AP.

Ruski Interfax prenosi kako je danas dogovoren prekid vatre posredstvom Moskve. Rusija već jest bila medijator primirja dogovorenog 10. studenog prošle godine, nakon što je u mjesec dana živote u sukobu izgubilo preko 7000 ljudi.

Ipak sukob oko sporne regije Nagorno-Karabah počeo je još krajem 80-tih raspadom SSSR-a čiji dio su bile obje ove države. Tada je u sukobima živote izgubilo preko 30 tisuća ljudi, a sukob je trajao šest godina. Iako je Nagorno-Karabah službeno dio Azerbajdžana, njega drži etnička skupina Armenaca kojima pomaže i vlada u Erevanu. Ipak, sukob ima i povijesne uzroke. Sporna regija je već dugo točka susreta islama (Azerbajdžan) i kršćanstva (Armenija).

 





Komentari

komentar

You may also like