Novi sukobi Izraela i Hamasa: zapaljivi baloni i zračni napadi

Hamas već treći dan šalje zapaljive balone prema Izraelu. Napadi s teritorija Gaze započeli su kao reakcija na marš izraelskih nacionalista u palestinskom području istočnog Jeruzalema u kojem su slavili obljetnicu izraelske okupacije iz 1967.

Baloni punjeni helijem su jeftina opcija napada. Vjerojatnost da će uzrokovati veću štetu ili ugroziti život skoro je nepostojeća. Ipak, stvaraju požare u vrlo sušnom i vrućem području. Dio balona padne u područje same Gaze, a dio pređe granicu i završi na izraelskom teritoriju oko Gaze. Takvi napadi daju konstantno posla izraelskim vatrogascima.

Nova izraelska vlada Lapid-Bennett odlučila je “pokazati zube”, pa je tako jučer izraelska vojska drugi put odgovorila Hamasu zračnim napadom. Napadi su udarac na krhko primirje u kojem je Egipat bio posrednik dogovoru. Prisjetimo se da je u 11 dana sukoba živote izgubilo skoro 300 ljudi, većinom Palestinaca.

Izrael je napao nekoliko vojnih lokacija borbenim avionima sjeverozapadno od grada Gaze i sjeverno od grada Beit Lahije, prenosi Al Jazeera. Iz istog medija tvrde da je IDF napao i civilno-upravnu zgradu istočno od Jabaliya.

Pojavila se snimka u kojoj pripadnici Hamasa teškom strojnicom pucaju po nebu ciljajući izraelske zrakoplove. Al Aqsa, TV kuća u vlasništvu Hamasa, tvrdi da je srušen izraelski dron zapadno od grada Gaze.

Fawzi Barhoum, glasnogovornik Hamas tvrdi da su izraelski napadi samo “demonstracije nove vlade”.





S druge strane, IDF je kratko objasnio da radi na “nastavku unuštavanja Hamasovih vojnih kapaciteta”

 

Komentari

komentar





You may also like