Novi sukobi Ukrajine i proruskih separatista

Ukrajina je danas priopćila da su jednog od njezinih vojnika ubili proruski separatisti na istoku zemlje usred novih eskalacija sukoba, prenosi AFP.

Ukrajinska vojska bori se u dvije odcijepljenje regije koje graniče s Rusijom od 2014. godine kada je Moskva anektirala poluotok Krim nakon referenduma kojeg Zapad ne priznaje. Borbe su posljednjih dana sve intenzivnije na istoku zemlje,a u zadnja tri dana poginula su četiri ukrajinska vojnika

Vojska Ukrajine objavila je na Facebooku da su proruski separatisti napadli položaje ukrajinske vojske minobacačima i strojnicama. “Kao rezultat neprijateljske vatre, jedan je vojnik poginuo”, navodi se u njihovom priopćenju.

Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OSCE) koja prati sukob, u svom je posljednjem izvješću u ponedjeljak navela da je tijekom ovog vikenda bilo više od 400 kršenja primirja. To je značajan porast u usporedbi s 210 kršenja dogovorenog primirja tijekom prethodnog vikenda u obje odcijepljene regije Donjeck i Lugansk.

Razdoblje relativnog primirja završilo je ranije ove godine kada je Rusija okupila desetke tisuća vojnika na ukrajinskoj granici zbog navodnih vojnih vježbi, a borbe između separatista i ukrajinske vojske su se pojačale.

Agencija AFP navodi da su najmanje 54 ukrajinska vojnika ubijena od početka 2021. godine, u usporedbi s ukupno 50 ubijenih u cijeloj prošloj godini. Separatisti u međuvremenu kažu da su izgubili više od 30 boraca od početka godine. Rusija tvrdi da je njezina potpora separatističkim regijama isključivo politička, no Kijev i njegovi zapadni saveznici optužuju Moskvu da im šalje vojnike i oružje. U ratu je do sad poginulo više od 13 tisuća ljudi.
Komentari

komentar

You may also like