Novi talibani? Ovo su pet obećanja da će biti drugačiji

Jedno od pitanja koje je u fokusu svjetske politike zadnjih dana jest koliko je nova talibanska vlast daleko od svojih radikalnih korijena. S jedne strane, mediji često senzacionalistički pišu o krvoločnim i divljim hordama koje zadnjih dana siju strah u Afganistanu. S druge strane, sami predstavnici talibana nude nekoliko obećanja afganistanskom narodu i stranim diplomatima. Financial Times je nabrojao tih pet obećanja.

Kao prvo, talibani tvrde da neće ugrožavati prava žena. Glasnogovornik Zabihullah Mujahid tvrdi da će žene moć učiti, studirati i raditi. No, također je naglasio da će prava žena biti određena šerijatskim zakonom. Zadnji put kada su talibani bili na vlasti, od 1996. do 2001., brutalno su potisnuli prava žena. Djevojčicama je bio zabranjen odlazak u školu, a ženama je uglavnom bio zabranjen javni život te im je iz kuće bio dopušten samo kada su bile pokrivene velom od glave do pete u pratnji muškog rođaka. Kazne za nepoštivanje ovih odredbi su bile oštre. Mediji izvještavaju o tome da na ulicama Kabula već nema žena te da je jedna žena upucana u regiji Takar jer nije nosila burku.

Talibani su objavili da je svima koji su se borili protiv njih sve oprošteno, tj. da uvode opću amnestiju. To uključuje vladine dužnosnike, policajce i vojnike. Pošto su amnestiju znali objavljivati i prije, mnogi su skeptični. Za vrijeme prve vladavine ubijali su političke, vjerske i civilne protivnike. Više izvješća govori o tome koliko su talibani uporni u zahtjevima da odbjegli vojnici u okolne zemlje budu izručeni njima. Zatočeni vojnici nakon borbi u gradu Kunduz, koji su se predali, su smaknuti.

Talibani su brzo pokušali uvjeriti strane vlade i organizacije da su njihova veleposlanstva, uredi i osoblje na sigurnom. Ipak, talibani nisu uvijek bili blagonakloni prema stranim diplomatima. Godine 1996. ušli su u kompleks Ujedinjenih naroda gdje je bivšem predsjedniku Nadžibulahu odobreno utočište, izvukli su ga iz zgrade i objesili. Također, dvije godine kasnije, kada su zauzeli sjeverni grad Mazar-e-Šarif, upali su u iranski konzulat, ubivši osam diplomata i novinara. Iran je tada skoro napao talibane u Afganistanu, a Teheran 8. kolovoza i dalje obilježava kao Dan novinara.

Glavna točka sporazuma o povlačenju trupa koji je Washington prošle godine potpisao s talibanima bio je da neće dopustiti militantnim skupinama da djeluju izvan Afganistana. Talibani su to obećali Rusija i Kinezima. Ipak, kroz povijest su talibani dolazili preko granica, prelazili granice i surađivali s drugim militantnim i terorističkim skupinama. U tom smislu, naročito su “protočne” granice Afganistana i Pakistana.

Talibani tvrde da će okončati proizvodnju narkotika u Afganistanu, države koja je zaslužna za preko 80% svjetskog opijumskog maka. Ipak, slabo je vjerojatno da će odustati od ovog unosnog izvora prihoda, pogotovo nakon obustave pomoći iz Zapada koja je činila skoro pola dohotka ove siromašne zemlje. MMF je “zaključao” sredstva za Afganistan ovog tjedna. Istodobno, pola stanovništva živi s manje od 15 kn dnevno.





Vidjet ćemo hoće li talibani smanjiti inzistiranje na strogom šerijatskom zakonu i odustati od krvavih osveta kako bi zadobili povjerenje drugih sila, posebno Rusije i Kine te učinili Afganistan sigurnim za investicije iz Pekinga i Moskve.

Komentari

komentar





You may also like