Novi trend koji puno govori: Bogati Amerikanci kupuju putovnice drugih država!

Foto: onetravel.com

O novom trendu dobrostojećih Amerikanaca piše The Washington Post. Radi se o sve češćoj kupnji državljanstava drugih zemalja. Tijekom mnogih generacija američka je putovnica jamčila njezinom vlasniku neometano putovanje po mnogim zemljama svijeta. Međutim, pandemija koronavirusa Covid-19 to je stanje promijenila.

Nakon što su države počele otvarati svoje granice, mnoge od njih na svoj spisak do sada nisu uključile i Sjedinjene Države kao zemlju čiji građani mogu ulaziti na njihov teritorij zbog epidemije koronavirusa. Upravo je to iniciralo spomenuti trend kod imućnijih Amerikanaca, vičnih čestim putovanjima izvan zemlje.

Predsjednik financijske tvrtke Arton Capital, specijalizirane za dobivanje državljanstava posredstvom investicija u konkretnu državu, Armand Arton, izjavio je kako je „porasla spoznaja o prednosti posjedovanja više od jedne putovnice“.

Te se investicije mogu odnositi na nekretnine, obveznice, kao i različite poslovne inicijative. Arton je izjavio kako je upit za usluge njegove tvrtke u tom smislu porastao za 30-40%, a cijena takvih usluga kreće se od 100 000 dolara za državljanstvo zemalja Karipskoga bazena, do više od 2 milijuna dolara za putovnice neke od europskih zemalja.

Promijenio se i motiv kupnje putovnica: ranije je to uglavnom bilo zbog stvari vezanih uz poreze, a sada je to pandemija Covida-19. Ali drugi dio američkih klijenata koji traže putovnice drugih zemalja zabrinut je zbog politike SAD-a, koja se može negativno odraziti na položaj američke putovnice u svijetu.

Dodali bismo kako je sve, očito, podliježno promjenama. Tko bi to još donedavno mogao zamisliti da se bogati Amerikanci „boje“ ili „srame“ američke putovnice. I tu je važno još nešto: američka visoka klasa u pravilu zna što radi, iz čega se onda može iščitati kako ona previše ne vjeruje u skori američki izlazak iz zdravstvene krize, ali niti u poboljšanje imidža svoje zemlje u svijetu; i drugo, poteze bogatih Amerikanaca prije ili kasnije nastoje slijediti i svi ostali građani, naravno, ovisno o svojim mogućnostima. Ne bi zato čudilo da u doglednoj budućnosti broj Amerikanaca s dvojnim državljanstvom poraste na neke, teško zamislive razine – puno više svojstvene slabim, nerazvijenim i nestabilnim zemljama čiji građani masovno teže egzodusu u bolji život – nego prvoj svjetskoj velesili.

Komentari

komentar

You may also like