Novi trgovinski rat: japanske tvrtke podržavaju sankcije vlade protiv Južne Koreje

Japanske tvrtke u cijelosti podupiru oštru trgovinsku politiku središnje vlade u Tokiju na čelu s premijerom Shinzo Abe u odnosu na Južnu Koreju. To je potvrdilo najnovije istraživanje Reutersa.

Tri četvrtine japanskih tvrtki, koje su sudjelovale u jednomjesečnom reutersovom korporativnom istraživanju, odobrile su obrazloženje premijera Abea vezano uz poteze vlade oko ograničenja izvoza visokotehnoloških proizvoda, nužnih za proizvodnju ćipova, u Južnu Koreju. 94% tvrtki izjavilo je kako će, u slučaju da Južna Koreja uloži tužbu protiv Japana u WTO-u, Tokio u tom sporu pobijediti.

Podsjećamo: Japan je spomenute trgovinske mjere protiv Južne Koreje donio 4. srpnja, a Seul je najavio svoje protumjere, zbog čega se čini kako je između dvaju najrazvijenijih gospodarstava Dalekog istoka na vidiku pravi trgovinski rat, sličan onome između SAD-a i Kine. Tim više što je Washington odbio zahtjev Seula za posredovanjem s ciljem iznalaska riješenja nastalog sukoba između dviju zemalja – obiju glavnih američkih azijskih saveznica.

Japan i J. Koreja na granici trgovinskog rata: Seul od Tokia traži kompenzacije za zločine tijekom japanske kolonijalne vlasti

 





 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like