Novi turski dron “Bayraktar Akinci HALE” preletio tri zemlje i stigao na sajam u Azerbajdžan

Turska tvrtka Baykar sa svojim novim dronom Bayraktar Akinci HALE (High-Altitude Long-Endurance), koji je razvijen na nacionalnoj razini i implementiran pod vodstvom predsjedništva obrambene industrije, postigla je novi uspjeh, prenosi turski The Daily Sabah.

Dva drona Akinci HALE bit će izložena na vojno-tehnološkom sajmu TEKNOFEST u Azerbajdžanu i stigla su tamo, ni manje ni više, nego leteći. Bayraktar Akinci HALE, koji je poletio iz Corlua u Turska ujutro 21. svibnja kako bi sudjelovao na festivalu, nastavio je let iznad Gruzije nakon što je prešao turski zračni prostor. Dron je potom ušao u azerbajdžanski zračni prostor i stigao u glavni grad Baku za oko 5 sati leta. Drugi Akinci HALE, koji je krenuo u podne, slijedio je istu rutu i uspješno je završio let od otprilike 2000 km.

Tako je po prvi put u povijesti turskog zrakoplovstva nacionalno razvijeni dron prošao tako velik domet leta. Oba drona imala su dug i uspješan let. Bayraktar Akinci HALE, koji je nedavno proveo uspješan test gađanja s kompletom za navođenje Teber-82, također drži visinski rekord leta u povijesti turskog nacionalnog zrakoplovstva za dronove. Na probnim letovima Akinci HALE popeo se na visinu od 12 240 metara.

Zasad je šest ovakvih dronova u službi turske vojske, a njihovom svečanom “otvaranju” nazočio je i turski predsjednik Erdogan. Naime, tvrtka Baykar i njezini dronovi su nešto čime se Ankara ponosi i to ne propušta pokazati.

Potpisani su  ugovori s tri zemlje za prodaju ovih novih dronova. Prema ugovorima, očekuje se da će Bayraktar Akinci HALE i komplementarni zemaljski sustavi biti isporučeni od 2023. Tvrtka Baykar je počela izvoziti od 2012. i do kraja 2021. su izvezli dronova u vrijednosti od 664 milijuna dolara. Više od 80% zarade tvrtke dolazi iz izvoza.

Akinci (turski tip lake konjice) je nova generacija napadačke bespilotne letjelice i jedan od prvih projekata ukrajinsko-turskog zajedničkog projekta “Black Sea Shield”. Glavna svrha drona je provođenje operativnog i strateškog zračnog izviđanja, kao i zračnih napada na neprijateljske ciljeve. Raspon krila je 20 metara, a dužina trupa 12,3 metra. Maksimalna uzletna težina drona je 5500 kg. Opremljen je nadzornim sustavima: od termovizira i snažnih kamera, radara s aktivnom faznom antenom i raznih senzora. Prvi probni let prototipa nove bespilotne letjelice Akinci održan je 6. prosinca 2019. godine, a dron je bio opremljen ukrajinskim motorima AI-450T koje je razvila tvrtka Ivchenko-Progress. Ova ukrajinska tvrtka je u razdoblju od 2018. do prvog kvartala 2020. izvezla u Tursku najmanje 12 ovakvih motora. Akinci mogu biti opremljeni jednim od tri tipa turboelisnih motora od 225, 450 i 750 KS. Očekuje se da će Baykar nastaviti koristiti motore iz Ukrajine za masovnu proizvodnju drona Akinci. Dron može ostati u zraku do 24 sata. Brzina leta drona je 463 km/h, a nosivost 1350 kg.
Komentari

komentar

You may also like