Novi udarac odnosima EU-SAD: Francuska ne želi široke pregovore sa SAD-om

Francuska je pozdravila jučerašnje trgovinske pregovore između EU i SAD-a, međutim Pariz ne želi pristupiti širokim, sveobuhvatnim pregovorima jer smatra, kako svaki posao mora biti dogovoren uzajamno. Izjavio je to francuski ministar financija Brono Le Maire.

Naime, u srijedu su se predsjednik EK Jean-Claude Juncker i američki predsjednik Donald Trump u Washingtonu dogovorili o provedbi širokih trgovinskih pregovora o smanjenju carina, povlastica i drugih barijera.

Francuska je već davno pozvala Trumpa na ukidanje carina uvedenih na čelik i aluminij prije početka bilo kakvih trgovinskih pregovora, izjavljujući, kako EU mora odbaciti pregovore „s oružjem na gotov´s“

„Svaka država, europljani i Amerikanci,  moraju naći ponešto u tim raspravama. Bilo koji trgovinski sporazum mora se temeljiti na uzajamnosti“, kazao je francuski ministar financija. Također je kazao kako poljoprivreda mora ostati izvan trgovinskih pregovora, jer Europa ne može smanjiti svoje norme sigurnosti za prehrambene proizvode i zaštitu okološa, i da bilo kakav dogovor mora omogućiti Europi pristup američkom tržištu.

„Mi ne želimo stupiti u pregovore o širokom sporazumu“, kazao je ministar, dodajući, kako je neuspjeh u prošlosti oko postizanja napretka u sporazumu o slobodnoj trgovini ukazao na ograničenost potencijalnog dogovora. Washington mora, kazao je Le Maire, učiniti gestu dobre volje, prije svega u odnosu na Trumpove carine koje su u lipnju udarile na izvoz aluminija i čelika iz EU.

Podsjećamo: francuski ministar financija još je u prošli ponedjeljak oštro kritizirao poteze američke administracije i najavljivao konkretne odgovore europske strane ukoliko Trump izvrši svoje prijetnje oko uvođenja carina na uvoz europskih automobila.





 

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like